Babinet.cz  /  Magazín  /  Cestování  /  Proti proudu času na Šumavu za divokou i domácí zvěří

Proti proudu času na Šumavu za divokou i domácí zvěří

27.6.2011 - Redakce Babinet

Šumava je krásný a drsný kraj, jenž se přímo ideálně hodí k dovolené jak pro celé rodiny, tak pro osamělé blouznivce, kteří chtějí utéci před civilizací do přírody. Než se ale vydáte do divočiny, měli byste se předtím dostatečně posílit. Zastavit se můžete třeba v Hnačově, kde se o vás postarají dle místního zvyku a tradice.

Je dobré uvědomit si, že Šumava je místy ještě skutečně dobrodružná a existuje tu jistá možnost, že se setkáte s divokou zvěří. Abyste svoje šance zvýšili, vydejte se do zdejší přírody s průvodcem, který ví, kam chodí laně pít… Vybrat si můžete celkem z osmi tras. Na všech se vám bude hodit fotoaparát. A že jím nevládnete? V Horní Plané pro vás připravili kurzy fotografování.

Wellness ve skanzenu normalizace

Uvedeného podtitulu se nelekejte, spíše naopak. Pozveme vás na jídlo a případně i jiné aktivity do Hnačova, rekreačního střediska, které svým vzhledem jako by se zastavilo v z dobách minulých. A nic na tom nezmění minizoo s exotickou zvěří, protože největší exotikou je normalizační ubytovací středisko, kde chybí jen vlajka ROH.

A přesto se majitelé snaží, aby to tu žilo a hosté se zde cítili dobře. Možná se dokonce snaží udržovat stále stejného ducha úmyslně, protože vnitřní prostory zdejší restaurace vypadají také zcela dobově a stylově. Přesto byste měli překonat počáteční nedůvěru a vejít a posadit se k jednomu stolečku v interiéru, jaký už potkáte velmi zřídka. Doporučujeme brát zdejší návštěvu jako skutečnou zážitkovou turistiku a pokud se sem vypravíte s dětmi, musíte jim pochopitelně podat náležitý výklad.

Stylové prostředí, stylový lístek

Stylový je zde i jídelní lístek v průsvitkách a s neuvěřitelným grafickým pojetím jako z poloviny 90. let. Když překonáte prvotní údiv a podíváte se, co je jeho obsahem, budete se divit znovu. Zdejší nabídka je více než obstojná a tituly nabízené v místním zvláštním portfoliu jsou více než lákavé. Dalším příjemným překvapením jsou zdejší ceny. Sice jsou vyšší než v minulé éře, ale i tak je můžeme směle prohlásit za příjemné.

Tak směle do toho, račte si objednat. Začít čímkoli jiným než pravou českou bramboračkou nelze. Tu zde mají skutečně prvotřídní, houby si totiž majitelé sbírají sami v okolních lesích a je to hned znát. Výtečně odleželá, správná konzistence, kvůli takové bramboračce by se sem člověk i vrátil. Nikoli do dob minulých, ale do Hnačova. Atmosféru dokonale dokresluje lžíce poděděná po Jednotě, která objekt nejspíš dříve provozovala.

Macaté bramboráky a zadělávané telecí

Jestli máte rádi bramboráky, klidně si je zde také dejte. Nikoli placky, ale bochánky z bramborového těsta jsou chutně dochuceny, možná budou příliš ostré pro děti, pepřem se v nich totiž nešetřilo. Bohužel při vyšší vrstvě těsta se lehce stane, že se kůrka trochu přichytne, jako se to stalo našim bramborákům, ale co se týče konzistence, nebylo si věru nač stěžovat. K bramboráku dostanete jak jinak než kysané zelí. Porce je skutečně obstojná.

My se ale nezalekneme a jedeme dál. V lístku jsou jídla rozdělená na krajové speciality celého západu Čech. Mají tu třeba lázeňskou sekci (v níž nejkurióznější je čokoládová polévka, kterou jinde jen tak neochutnáte) nebo sekci plzeňskou a mnohé další. Z první jmenované jsme si dali zadělávané telecí, které se připravuje s minimem tuku (maso se nejdříve smaží nasucho, pak zapráší moukou a připraví omáčka). Telecí bylo krásně měkké, ale zatímco u něj se jednalo o klad, zelenina už si tak skvěle nevedla. Mouky by jídlo sneslo o poznání méně.

Plzeňsko po hrabalovsku

Nakonec jsme ochutnali zdejšího Plzeňského karbonáta, což je pokrm, který zdravý životní styl rozhodně nepodporuje. Také on nostalgicky připomíná uplynulou éru, a tak jsme jej nemohli vynechat. Hovězí roštěnec nakrojený po stranách, aby se nekroutil, připravený na cibulovém základě a pivě, navíc s párky a do černa osmažený, to už chce pevný charakter, abyste mohli jíst takové jídlo. Chutí bylo opět o něco ostřejší a omáčka by možná také snesla o špetku mouky méně, ale i zde můžeme tento drobný nedostatek brát jako vlastnost přibližující zdejší kuchyni celému prostředí.

Po jídle si můžete dát naprosto současnou a nestylovou, zato však výjimečnou cibetkovou kávu. Pokud nevíte, oč se jedná, tak o kávu, kterou před upražením sežrala cibetka. A pokud není váš charakter dostatečně silný na to, abyste si dali kávu, kterou už před vámi mělo ono roztomilé zvířátko, mají zde na výběr i mnohé další druhy. Ovšem cibetka je cibetka, a navíc dostanete certifikát, že jste ji tu pili. Po tomto zážitku už na Hnačov nikdy nezapomenete.

Vzhůru do hor, lesů, vod a strání

Ještě dřív, než se vytratíte do lůna přírody, zastavte se s dětmi nakrmit ovečky do blízkých Těchonic. Na pastvině se vrátíte ještě hlouběji do minulosti a v přemítání můžete po vzoru antických pastevců strávit část odpoledne. Další zvířecí farmu najdete na rodinném statku ve Volenicích. Pak se můžete vydat za jedním z nejhezčích výhledů na Šumavské vrchy, konkrétně na rozhlednu Poledník.

Pakliže jsou na vás domácí farmy a široké výhledy málo, máme tu pro vás penzion Rankl Stepp, kde žil slavný šumavský obr Josef Klostermann a kde se můžete naučit jezdit na koních.  Taková romantika v blízkosti slavného pralesa Boubína, určitě uspokojí každého. Šumava je region, kde se dá skvěle vypnout a vrátit se proti proudu času až do dob, kdy neexistovaly žádné počítače a mobily. Využijte toho!

Více tipů na výlety a dovolenou v Česku najdete na www.kudyznudy.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip