Babinet.cz  /  Magazín  /  Aktivní život  /  Pozvánka: Výstaviště Flora zve na FOR MODEL 2009

Pozvánka: Výstaviště Flora zve na FOR MODEL 2009

23.2.2013 - Redakce Babinet

Brány Výstaviště Flora Olomouc se ve čtvrtek 5. března otevřou výstavě FOR MODEL 2009, 7. ročníku výstavy modelů a sběratelství. Akce, jejíž exponáty po třech letech opět zaplní největší výstavní pavilon A, potrvá až do neděle 8. března.

 

 

Na výstavišti se letos představí 65 vyznavačů plastikového a papírového modelářství, sběratelů a prodejců. Vitríny i volné plochy výstavy papírového i plastikového modelářství zaplní modely historických a bitevních lodí, plachetnic, automobilů, železniční modely, modely bojové techniky. Návštěvníci se mohou těšit i na modely v akci – letové ukázky vrtulníků, letadel a plachetnice, které budou brázdit bazén v přízemí výstavního pavilonu.

O víkendových dnech se po připravené terénní autodráze rozjedou i dálkově řízená nákladní vozidla, které na výstavu přivezou modeláři z Kostelan na Uherskohradišťsku.

 

Mimořádně dobře je letos obsazena sběratelská část výstavy – s téměř třicítkou soukromých sběratelů a sběratelských klubů. Už v předsálí přivítá zájemce výstavka autogramů slavných osobností kultury i sportu a pohlednic s tematikou lodní, železniční a vojenské techniky. Sbírky zajímavostí a rarit letos zaplní i celou galerie pavilonu. K nejcennějším určitě patří ukázky historických hasičských vozidel a výzbroje z let 1839 a 1929 zapůjčené Sbory dobrovolných hasičů z Chválkovic a Droždína a kolekce historických dětských kočárků

ze soukromé sbírky z Náměště na Hané.

Ojedinělé expozice připravily pro návštěvníky kluby vojenské historie. Olomoucký klub Pegasus, například, přispěl ukázkami výstroje používané výsadkáři britského Parachute Regimentu při operacích v Afganistánu a Iráku, výstrojí pro boj v džungli, slavnostními uniformami a výstrojí sovětských vojáků z roku 1989 a období odsunu z Afganistánu.

Další z vojenských klubů – 82nd Airborne Division dodal kolekci amerických uniforem od 80tých let po současnost. Premiérovým účastníkem výstavy je letos Dopravní podnik města Olomouce, který pro výstavu zapůjčil makety tramvají a autobusů.

K vidění budou i sbírky modelů autíček, vojenských letadel – mezi nimi i kolekce těch, která za druhé z druhé světové války bombardovala Olomouc, vybavení modelových železnic, makety požárních aut a požární výzbroje, sbírka hudebních nástrojů – minixylofonů,

dřevěných zvukových hraček, pohlednic, bankovek, starých dokladů totožnosti.

 

 

Možnost pochlubit se sběratelskými úspěchy dostali na For Modelu ve větší míře

i drobní sběratelé současných rarit. Návštěvníci tak budou mít možnost obdivovat kolekce figurek z kindervajíček, roztomilé sbírky myší, žab a slonů všech možných velikostí ze dřeva, skla, porcelánu i plyše, kolekce sýrových a pivních etiket, balených cukrů, atd.

K dostání budou pohlednice a drobné modelářské potřeby.

 

Otevřeno: denně od 10 do 18 hodin, poslední den výstavy do 17 hodin.

Vstupné: 40 Kč – plnoplátci, 20 Kč - zlevněné: důchodci, děti do 15 let

 

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz