Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Může restaurace na horách konkurovat Praze?

Může restaurace na horách konkurovat Praze?

Redakce Babinet

Přesvědčit návštěvníky českých hor, že prvotřídní jídlo mohou dostat i mimo Prahu – takový cíl si vytknula restaurace design hotelu Omnia v Janských Lázních.

Restauraci luxusního hotelu velí od ledna 2008 šéfkuchař Martin Haken, který sbíral od roku 1995 zkušenosti v renomovaných pražských, německých a švýcarských restauracích a pro restauraci v hotelu Omnia sestavil nové menu.

Omnia hotel je místem, kde návštěvníci nacházejí služby na špičkové úrovni. Designové interiéry navíc poskytují komfort, který v kontextu českých hor těžko hledá konkurenci. Hotel tak logicky vyhledává velmi náročná klientela. Je proto jasné, že i restaurace musí její potřeby plně uspokojit. Je vůbec možné provozovat v Krkonoších restauraci, která snese srovnání s předními podniky v hlavním městě?

„Abyste mohli pomýšlet na to, že vaše restaurace obstojí v náročné konkurenci, potřebujete odpovídající zázemí, kvalitní personál a spolehlivé dodavatele. Hotel Omnia je bezpochyby perfektním místem pro dobrou restauraci – láká náročnou klientelu a také hosty zvenku, kteří hledají chutné jídlo. Většina lidí, se kterými se bavím, se domnívá, že sehnat lidi bude na horách snadné a se surovinami že budu mít nejspíš problém. Je to však spíše naopak,“ vysvětluje Martin Haken.

„Lidé s potřebnou kvalifikací se v Janských Lázních hledají hůře než v Praze. Na druhou stranu je pravda, že místní jsou ochotní na sobě pracovat. S dodavateli je spolupráce perfektní – spolupracuji většinou s firmami, na které jsem se mohl spolehnout už v Praze. Mám tak jistotu, že každé jídlu z menu vytvořím ze špičkových surovin.“

Klientelu hotelu tvoří především Češi a stejné je to i s hosty restaurace. „Nejvíce se k nám chodí najíst hoteloví hosté, ale často k nám zavítají i lidi zvenku, kteří o Omnii slyšeli a jsou zvědaví, jak tu vaříme. Těší mě, že hodně lidí se k nám při další návštěvě Krkonoš vrací,“ říká Martin Haken. Která jídla jsou nejoblíbenější? „Nemáme na menu žádné jídlo, které by si dávalo málo hostů. Navíc když už k nám lidé zavítají, nerozhodují se podle ceny – nemůžu říct, že bych dražší pokrmy vařil méně často. Lidé si prostě zvykli udělat si jídlem radost, což je rozhodně dobrá zpráva,“ dodává Martin Haken.

Chuťový zážitek z jídla můžu silně podpořit dobře vybraný nápoj, obzvláště víno v tomto dokáže divy. Vinný lístek restaurace nabízí bohatý výběr moravských vín, ale také tradičních odrůd z nejvýznamnějších světových vinařských oblastí. Z vinného lístku si v Omnii vybere každý, kdo má víno rád, pravidelně školený personál je připraven poradit s volbou dle nároků a chutí hosta. Vybírat lze z výborných vín za velmi příznivé ceny i špičkových vín prověřených druhů.

Hotel Omnia často navštěvují rodiny s dětmi – díky hrací místnosti a možnosti nechat si děti pohlídat vyškolenými zaměstnanci si rodiče hotel velmi oblíbili. Ani v restauraci se na děti nezapomíná, Martin Haken v současnosti připravuje speciální menu pro malé hosty.

„Janské Lázně nejsou Praha. Je však pro mě velkou výzvou našim hostům dokázat, že gastronomie na úrovni není něčím, co za hranicemi hlavního města nelze potkat,“ uzavírá Martin Haken.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz