Mrkev je kořenová zelenina, která je v české kuchyni oblíbená. Nejenže má vynikající chuť, ale je také velmi zdravá. Má v sobě mnoho pro zdraví důležitých prvků, za zmínku jistě stojí to, že je vynikajícím zdrojem vitamínu A, který je důležitý pro zdravé oči, kůži a imunitní systém. Také obsahuje vitamín C, který podporuje zdraví dásní a zubů.
(fotografie: Pixabay)
Ale mrkev není pouze zdravou zeleninou. Má také řadu bonusů, které ji dělají nezbytnou součástí každé kuchyně. V prvé řadě lze mrkev snadno skladovat. V tomto směru je to naprosto nenáročná zelenina s dlouhou výdrží. Navíc, pokud máte vlastní zahrádku, můžete mrkev snadno pěstovat i sami.
Dalším bonusem mrkve je, že je velmi všestranná. Lze ji použít v mnoha různých receptech od sladkých až po slané. Může být použita jako příloha k masu (což si i ukážeme v receptu níže), jako součást zeleninových pokrmů nebo jako surovina do salátů. Mrkvový dort, mrkvová polévka, mrkvový salát nebo mrkvový džus jsou jen některé z nejoblíbenějších receptů, ve kterých se mrkev používá. A v neposlední řadě také mrkev dává pokrmům krásnou oranžovou barvu, což je v kuchyni velmi žádané.
A co si dnes z mrkve připravíme? Čerstvá a svěží jarní mrkev je ideální k tomu, abychom si jí ugrilovali. Vznikne nám tak vynikající příloha k masu.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- svazek čerstvé jarní mrkve i s natí
- sůl
- lžička medu
- olivový olej
- petržel
Troubu zapneme a předehřejeme si jí na teplotu 180 stupňů.
Mezitím si každou mrkev jednotlivě řádně očistíme a odstraníme přebytečnou nať, ale ne celou, vždy zhruba 3 cm ponecháme. Teď nás čeká "nejtěžší část" receptu a sice, že každou takto očištěnou mrkev celou jemně potřeme olejem a naskládáme do pekáčku také lehce vytřeného olejem. Oleje není třeba moc, ale je důležité, aby opravdu pokrýval vždy celou mrkev. Osolíme.
Pekáček vložíme do trouby. Během pečení můžeme mrkev alespoň jednou obrátit. Po zhruba půl hodině (záleží na velikosti mrkve) potřeme tyto mrkve medem a necháme ještě chvíli dopéci pod grilem.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)