Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Jablečný koláč s ořechovou křupavkou

Jablečný koláč s ořechovou křupavkou

12.3.2023 - AndreaP.

Jablečný koláč patří mezi tradiční dezerty, které jsou oblíbené po celém světě. A pokud máte rádi ořechovou křupavku, tento recept je pro vás ideální! Tento jablečný koláč s ořechovou křupavkou je kombinací jemného těsta, sladkých jablek a chutné ořechové vrstvy, která mu dodává výraznou chuť a texturu. Navíc je snadno připravitelný a výsledkem je dokonalá sladká pochoutka pro celou rodinu. Zde je návod, jak si připravit tento skvělý moučník z jablek s ořechovou křupavkou.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 4 větší jablka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g třtinového cukru
  • 50 g másla

 

Smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Přidejte máslo nakrájené na menší kousky a snažte se je rychle vtřít do mouky, aby vzniklo drobení.

Přidejte vejce a hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. Dejte ho na chvíli odpočinout do lednice.

Jablka oloupejte a nakrájejte na drobnější kousky. V mezičase si také vymažte a vysypte pekáč.

Vyndejte těsto z lednice a rozdělte ho na dvě stejné části. Jednu část rozválejte na velikost pekáčku a přendejte těsto do něj, na jeho povrch dejte připravená jablka, posypte mletými ořechy a cukrem.

Druhou část těsta rovněž rozválejte na velikost pekáčku, přeložte přes vrstvu jablek a konce těsta založte pod spodní vrstvu těsta a pečlivě uzavřete. 

Pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu 35-40 minut, dokud není koláč zlatavě hnědý.

Po upečení nechte koláč vychladnout a podávejte ho se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz