Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Opomíjená snadná delikatesa? Vařený hovězí jazyk s pikantní omáčkou

Opomíjená snadná delikatesa? Vařený hovězí jazyk s pikantní omáčkou

10.3.2023 - AndreaP.

Hovězí jazyk je v naší kuchyni trochu opomíjenou surovinou. Jeho příprava je přitom poměrně jednoduchá, můžete ho jak vařit, což je jeho nejběžnější úprava, kdy se zásadně doporučuje pomalé vaření, aby dostatečně změkl. Můžete jej ale rovněž udit, smažit nebo nakládat. Již zmíněný vařený je pak skvělý, a to jak samotný s chlebem, křenem a hořčicí, tak podávaný s teplými omáčkami a knedlíky nebo brambory. A právě s pikantní omáčkou si ho dnes připravíme.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 1 hovězí jazyk
  • 50 g másla
  • 40 g cibule
  • 2 sardelky
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička sekané petrželky
  • 120 g sterilovaných okurek
  • vývar z jazyka
  • mletý pepř
  • sůl

Hovězí jazyk opereme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Potom ho polijeme studenou vodou, ihned sloupneme a nakrájíme na plátky.

Na másle necháme zrůžovět nakrájenou cibuli, ke které přidáme vykostěné a nakrájené sardelky, kapary, 2 lžíce octa a šálek polévky z jazyka. Šťávu necháme několik minut povařit, vložíme do ní nakrájený jazyk a na mírném ohni 10 minut povaříme.

Potom upravíme plátky jazyka na mísu a přelijeme propasírovanou šťávou, do které jsme přidali sekanou petrželovou nať, drobně nakrájené okurky, sůl, mletý pepř.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz