Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Cukroví s vůní a chutí rozinek, aneb připravte si rozinkáčky

Cukroví s vůní a chutí rozinek, aneb připravte si rozinkáčky

11.12.2022 - AndreaP.

Rozinkáčky jsou tradičním druhem cukroví, které se obvykle připravuje na Vánoce nebo jiné svátky.  Po upečení se rozinkáčky obvykle posypou moučkovým cukrem nebo se namažou polevou z bílků a cukru. Můžete si také přidat ořechy, skořici nebo další přísady podle chuti. Jsou to velmi oblíbené cukrovinky, které si lidé rádi dávají ke kávě nebo čaji.


(ilustrační fotografie: Pixabay)

Z následujícího rozpisu připravíte zhruba 40 kousků a příprava vám zabere 35 minut.

Potřebujeme :

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g rozinek
  • 3 lžíce rumu nebo horké vody
  • 120 g měkkého másla nebo margarínu
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • strouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g mletých mandlí nebo lískových oříšků

 

Rozinky namočte na 10-15 minut do rumu či horké vody. Máslo nebo margarín našlehejte, přidejte cukr, citronovou kůru a vejce a šlehejte, až bude krém pěnový. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte vařečkou do krému. Pak přidejte mleté mandle nebo lískové oříšky a rozinky.

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů). Plech vyložte pečícím papírem nebo jej řádně vymastěte. Lžičkou vykrajujte z těsta hrudky velikosti vlašského ořechu a skládejte je na připravený plech. Přitom dodržujte dostatečné mezery. Rozinkáčky pečte v troubě 12 až 14 minut dozlatova.

Tip: mandle nebo lískové oříšky snadno rozsekáte na prášek pomocí ručního mixéru se sekacím nádstavcem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip