Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Upečte si letos koňakovky

Upečte si letos koňakovky

7.12.2022 - redakce Babinet.cz

Asi se shodneme, že vaječný koňak patří k Vánocům. Taky ho budete letos připravovat? Ať už budete připravovat domácí vaječný koňak nebo ne, co by ale určitě stálo za vyzkoušení, jsou koňakovky. Netradiční vánoční cukroví z vaječného koňaku. Ten je obsažený jak v těstě, tak krému.

foto / se svolením Sarantis

Recept

Cca 70 ks, 40 min příprava, 120 min odležení a chladnutí

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 120 g másla
  • 70 ml vaječného koňaku
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

Na krém:

  • 250 g másla pokojové teploty
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vaječný žloutek
  • 0,5 hrnku vaječného koňaku

Na bezstarostnou přípravu:

  • Fino pečicí papír archy 16 ks
  • Fino potravinová fólie “Easy Cut”

Postup:

  1. Ve větší misce utřete máslo s cukrem a vaječným koňakem, přimíchejte vejce a důkladně promíchejte
  2. V druhé misce smíchejte všechny sypké ingredience, postupně je přidávejte k tekutým. Výsledkem bude vláčné těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie Fino a nechte hodinu v lednici odpočívat.
  4. Z těsta vytvarujte kuličky asi 2 cm velké (pečením nabydou). Kuličky trochu zploštěte a doprostřed udělejte prstem nebo obrácenou stranou vařečky důlek.
  5. Plech vyložte pečicím papírem Fino a kuličky na něj rovnoměrně vyskládejte s rozestupy přibližně 3 cm.
  6. V předehřáté troubě pečte 7-8 min. Těsto vypadá, že by ještě chtělo v troubě zůstat, ale mimo troubu na horkém plechu dojde a bude krásně vláčné. Zatímco bude těsto chladnout, připravte si krém.
  7. Změklé máslo nakrájejte na kostičky, utřete s moučkovým cukrem, žloutkem a nakonec vmíchejte vaječný koňak. V lednici nechejte cca 20 min ztuhnout, ale ne moc, aby bylo možné s krémem dál pracovat.
  8. Krém naplňte do cukrářského sáčku a vychladlé těsto koňakovek jim nazdobte. Na závěr můžete dozdobit jedlými dekoracemi.

Tip: Pokud chcete, aby vám syrový žloutek nenarušil sváteční atmosféru, doporučujeme 5 min pasterizovat ve vodní lázní při 60 – 65 °C.

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip