Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Podzimní sázení česneku je nejlepší těsně před zamrznutím půdy

Podzimní sázení česneku je nejlepší těsně před zamrznutím půdy

4.11.2022 - redakce Babinet.cz

Pokud česnek ve vašem jídelníčku chybí a v jeho konzumaci máte mezery, je nejvyšší čas tento prohřešek napravit. Vaše tělo se vám odvděčí zdravím, energií, posílenou imunitou a mnohým dalším.

fotografie: Freepik

Česnek je vytrvalá rostlina a jeho cibulka se dělí na několik dužin – stroužků, jejichž rozdělením lze česnek množit. Květy jsou oboupohlavné. Český česnek je obvykle nejdražší, ale také nejlepší na trhu. Má sílu a v jídle o něm doopravdy víte. Bohužel, jeho velkou nevýhodou je, že pokud si dáte česnekové jídlo, tak je to velmi cítit. Víte proč? Silice česneku z těla nevycházejí pouze dechem, ale také póry kůže. Proto po jeho požití je člověk opravdu výrazně cítit. Jeho konzumace se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy se žlučníkem.

Vysazovat jej můžeme do záhonu zjara, ale lépe na podzim (ideálně na začátku listopadu). Je chytrý, když začne mrznout „ zahrabe“ se dostatečně hluboko pod zem. V průběhu příštího roku můžeme sklízet pěkné palice. Před sázením je lepší naložit jej do sulky. Což je nejen hnojivo, ale česnek, podobně jak jiné plodiny, umí ochránit také před škůdci.

Do záhonu s česnekem by navíc neměli „lézt“ hraboši, má je odpuzovat, podobně jako cibule.

Česnek pochází z Asie, kde vznikla šlechtěním z planého druhu. Úplně původní vlastí česneku je Mongolsko a Kirgizské stepi.

Proč je tak zdravý? Obsahuje vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dále v něm najdeme flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, saponiny a lektiny. Má pozitivní účinem na obranyschopnost organismu a na trávení. V lidovém léčitelství je velde cibule považován za přírodní antibiotikum a antiseptikum. Mimochodem umí snižovat krevní tlak i cholesterol. V kombinaci s medem je to jedinečný pomocník při nachlazení a chřipce.

A recept nakonec

Bramborový krém s pečeným česnekem a houbami

3 vetší brambory

½ smetany na vaření

Palice česneku

Houby

Sůl

Pepř

¾ litru vody

Olivový olej/máslo

Brambory uvaříme ve vodě. Palici česneku přepůlíme, zakápneme olejem, posolíme, vložíme do trouby. Jakmile změkne, vyjmeme jej a vymačkáme do vařených brambor, které jsme neslili. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, doladíme smetanou, solí a pepřem. Houby orestujeme na pánvi na oleji, nebo na kousku másla. Polévku nandáme do talířů, posypeme orestovanými houbami, zakápneme olivovým oleje a podáváme. Dobrou chuť.

 

Napsala Zuzana Zelenková

zdroj: redakce, cs.wikipedia.org

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu