Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Tip na sváteční oběd - kachna po boloňsku

Tip na sváteční oběd - kachna po boloňsku

31.10.2022 - AndreaP.

Blíží se nám svátek sv. Martina, který v posledních letech sice málokdy přijel na bílém koni, ale krom tohoto pořekadla je s ním pevně ruku v ruce spojená kachna. Pečená kachna není zcela běžné jídlo, které se v průběhu roku na stole objevuje často, ale spíše se řadí mezi sváteční pokrmy. A právě proto mnohým, a to zejména začátečníkům v kuchyni, pomyslně nahání její příprava hrůzu. Není důvod se ale bát, postupně si zde ukážeme pár receptů, jak na to. Je nutné si zapamatovat pouze základní pravidlo, které zní: "Kachnu pečeme v troubě při nižší teplotě delší dobu." A nyní už první recept...

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 1 kachna
  • 1 kachní játra
  • 20 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • špetka tymiánu a rozmarýnu
  • 2 lžíce koňaku
  • 300 g rajčat
  • střídka žemle
  • sůl
  • mletý pepř

Vykuchanou, očištěnou a omytou kachnu necháme okapat a mezitím si připravíme nádivku.

Utřeme kachní játka, přidáme rozsekanou cibuli, utřený česnek, špetku tymiánu, rozmarýnu a střídku žemle pokropenou koňakem, vše osolíme a dobře promícháme.

Kachnu naplníme nádivkou, necháme asi 30 minut v chladnu, pak ji vložíme na pekáč, podlijeme vodou, posolíme, popepříme, přidáme oloupaná, rozkrájená rajčata a pečeme za občasného polévání doměkka.

Respektujeme přitom vlastní zkušenost s troubou, každá peče trošku jinak, nicméně klasicky dle velikosti kačeny se doba pečení pohybuje zhruba kolem 3-4 hodin při teplotě cca 150-160 stupňů.

Tip: Víte o tom, že úplně nejlepší kachna je ta, která se peče při velmi nízké teplotě přes celou noc? I tento recept si v některém z příštích článků ukážeme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip