Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Jak na holandský řízek s bramborovou kaší? Postup, dle kterého to zvládne i začátečník

Jak na holandský řízek s bramborovou kaší? Postup, dle kterého to zvládne i začátečník

24.10.2022 - AndreaP.

Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Dle názvu se můžeme sice mylně domnívat, že pochází z Holandska, opak je ale pravdou, je náš, jedná se o ryze český pokrm. S Holandskem ho spojují sýry, které se do mletého řízku obvykle přidávají. Hovorově se mu říká "holanďák", připraven je  z tučného mletého vepřového masa, sýru a mléka. Obalovaný je v klasickém trojobalu. Umíte ho správně připravit?

(fotografie: Pexels)

Potřebujeme :

  • 1/2 kg vepřové plece (či bůček)
  • 1/4 kg sýra gouda (nebo podobný tučný)
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • 1,5 dcl plnotučného mléka

trojobal

  • mouka
  • vejce + mléko
  • strouhanka

bramborová kaše

  • brambory
  • máslo
  • plnotučné mléko
  • sůl
  • drcený kmín

 

Vepřovou plec (bůček je snad i lepší) najemno pomeleme a rovněž si připravíme na kousky sýr gouda (nebo podobně tučný). Jednou pomleté maso opětovně pomeleme s postupným vkládáním kousků sýra, který se tak rovnou promíchá do směsi. Tuto směs pak ještě pečlivě promícháme mokrýma rukama. Přidáme mléko a  směs ponecháme asi půl hodinky odležet.

Mezitím si připravíme brambory pro kaši - oloupeme a nakrájíme na menší kousky a dáme vařit s trochou drceného kmínu v osolené vodě.

Masovou směs dobře osolíme, můžeme přidat trochu mleté papriky pro lepší barvu, pepř pro dochucení, lze i trošku vegety (není nutné), případně na jemno nasekanou petržel (pro barvu).

Z masové směsi se mokrýma rukama vytvoří kouličky asi tak do dlaní, ty se pak obalí klasicky jako řízek v trojobalu (nejprve do mouky, pak do rozšlehaných vajec s mlékem a do strouhanky), a vytvarujeme na placičku.

Připravené kusy se pak smaží ideálně na vepřovém sádle buď na pánvi nebo i v troubě při teplotě cca 200 stupňů, ale je potřeba častěji otáčet a dávat pozor, aby se řízky nepřipekly a udržovat tuk čistý. Smaží se do zlatova, dokud není trojobal pěkně křupavý.

Bramborovou kaši připravíme z uvařených brambor tak, že je nejprve slijeme, a poté do nich vložíme asi 100 g másla  na půl kila brambor a rozmačkáme ručně nástrojem na šťouchání brambor. Nepoužíváme rozhodně mixér, budou se pak ještě šlehat.

Připravíme si asi čtvrt litru mléka, které ohřejeme téměř k varu a pak rozšťouchané brambory začneme šlehat buď ručně (je to dost pracné) nebo elektrickým šlehačem, a postupně přidáváme horké mléko a šleháme kaši tak, aby byla vláčná a nebyly v ní žádné hrudky.

Na talíř naložíme porci bramborové kaše (použít můžeme krom kaše i jakkoliv upravené brambory), holandský řízek a jako příloha zelenina - čalamáda, okurek a podobně.

Dobrou chuť.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip