Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Dýňový cheesecake je osvědčený lék na podzimní splín! Vyzkoušejte

Dýňový cheesecake je osvědčený lék na podzimní splín! Vyzkoušejte

29.9.2022 - AndreaP.

Cheesecake v našich končinách již zdomácněl a patří mezi nejoblíbenější dorty vůbec. A není  se co divit, příprava je jednoduchá a recepty se dají obměňovat podle sezony a dostupnosti daných surovin. A tento lahodný dýňový koláč je to pravé právě pro podzimní dny. Tak pojďme na to.

 

(fotografie: Pixabay)

 

Potřebujeme :

  • 75 g másla + na vymazání
  • 180 g sušenek (např. BeBe)
  • ½ dýně nebo 1 malá dýně
  • 500 g Philadelphie nebo jiného sýru lučinového typu
  • 200 g 31% smetany, zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • lžička vanilkového extraktu, vanilkový lusk nebo cukr
  • 50 g cukru nebo medu
  • 1 citrón
  • 1 klacík skořice

 

Dýni rozpulte a vydlabejte všechna semínka. Rozkrájejte ji na kostičky a povařte je ve vodě s citrónovou šťávou, vanilkovým luskem a klacíkem skořice. Vyjměte a rozmixujte na kaši.

 

Na korpus rozmixujte sušenky a přimíchejte rozpuštěné máslo. Formu na dort si vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a naspod vysypejte sušenkami a důkladně je udusejte.

 

Dýňovou kaši smíchejte v misce nebo robotu s 500 gramy sýru lučinového typu, pak přidejte smetanu a všechny další ingredience včetně kůry a šťávy z jednoho citrónu.

 

Hotovou směs nalijte na korpus. Ten si můžete dopředu upéct na 180 stupňů, cca 5 minut, ale není to nezbytně nutné. Pečte 10 minut na 190 stupňů, následně stáhněte teplotu na 110 - 120 stupňů a pečte přibližně hodinu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip