Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Jednoduchý dezert v letním období? Připravte si netradiční opilý nákyp s ovocem!

Jednoduchý dezert v letním období? Připravte si netradiční opilý nákyp s ovocem!

7.7.2022 - AndreaP.

Máme za sebou první týden prázdnin, léto se rozjelo na plné obrátky, pociťujeme ho na každém kroku a ovoce je všude, kam jen oko dohlédne. Stačí doslova natáhnout ruku, utrhnout jahody, třešně, maliny, čekají nás višně, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešt. Ta vůně a chuť je prostě nepopsatelná. A víte co? Dnes tu chuť ještě prohloubíme trošku alkoholu. Připravíme si zcela netypický dezert, jelikož jeho základem krom ovoce budou housky. Kombinace, která opravdu chutná.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 5 housek
  • 100 g másla
  • 3/8 l mléka
  • 125 g cukru
  • 4 bílky
  • 1 kg vypeckovaných třešní (možno použít i jiné ovoce)
  • 2 cl slivovice
  • 100 g jemně nasekaných mandlí
  • strouhaná kůra z 1 citronu

 

Housky nakrájíme na tenké plátky, které dozlatova opečeme na 30 g másla, zalijeme ohřátým mlékem a necháme zvlhnout.

Ze zbytku změklého másla, cukru, 4 žloutků, skořice a nastrouhané citronové kůry utřeme pěnu, do které postupně vmícháme houskovou hmotu.

Z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli. Sníh, třešně a slivovici vmícháme do hmoty.

Vymažeme zapékací formu a vysypeme ji najemno nasekanými mandlemi. Poté ji naplníme připravenou hmotou a pečeme do zlatohněda asi 60 minut při 180 stupních Celsia. Pokud zvolíme menší jednoporcové formičky, dobu pečení snížíme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip