Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Sladkokyselá láska ve skleničce

Sladkokyselá láska ve skleničce

5.2.2022 - redakce Babinet.cz

Den svatého Valentýna je považován za oslavu lásky a jak je známo, ta prochází hlavně žaludkem. Ukažte svým blízkým, že vám na nich záleží. Stačí k tomu drobnost, třeba vlastnoručně vyrobený lahodný vrstvený dezert ve skleničce. Nadýchaný piškotový dortík prokládaný svěžím mascarpone krémem a marinovanými jablky vyvolá v ústech explozi ovocných chutí.

zdroj: HARIBO

Recept na sladkokyselý vrstvený dezert, 4 porce

INGREDIENCE

Pomerančový sirup

  • 200 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 100 ml vody
  • 150 g cukru krystal

Marinovaná jablíčka

  • 1 větší jablko
  • 2 lžíce pomerančového sirupu
  • 2 lžíce sekaných pistácií
  • 1 lžička citronové šťávy 

Piškot

  • 1 vejce
  • 80 g cukru krystal
  • 60 ml oleje
  • 120 ml podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 40 g cukru moučka
  • 2 lžíce pomerančového sirupu
  • 1/2 lžičky jemně strouhané pomerančové kůry
  • HARIBO bonbony Bärchen-Pärchen na ozdobení

POSTUP

  1. Na sirup smícháme pomerančovou šťávu, vodu a cukr a na mírném plameni necháme 30 minut probublávat. Měli bychom získat asi 150 ml sirupu. Necháme jej vychladnout.
  2. Jablko nakrájíme na malé kostičky a smícháme s pistáciemi, sirupem a citronovou šťávou. Necháme hodinu marinovat v lednici.
  3. Troubu předehřejeme na 170 °C. V mixéru šleháme vajíčko s cukrem, až zesvětlá a nabyde, poté tenkým pramínkem za stálého šlehání přilijeme olej, podmáslí a vanilkový extrakt. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Malý plech nebo pekáček vyložíme pečícím papírem, těsto na něj rozetřeme a pečeme lehce dozlatova, asi 15-20 minut. Necháme vychladnout.
  4. Na krém dáme do mixéru mascarpone, smetanu a cukr a rychle vyšleháme tužší krém. Nakonec do něj zašleháme i sirup a pomerančovou kůru.
  5. Z piškotu vykrájíme kolečka a do sklenic střídavě vrstvíme piškot pokapaný pomerančovým sirupem, krém a jablíčka. Dozdobíme pistáciemi, kouskem pomeranče a HARIBO bonbony Bärchen-Pärchen ve sladkokyselých kombinacích citron a třešně, rybíz a borůvky a pomeranč s jablkem.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip