Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Voňavý tip na víkendový oběd téměř bez práce? Pomalu pečené vepřové maso

Voňavý tip na víkendový oběd téměř bez práce? Pomalu pečené vepřové maso

3.2.2022 - AndreaP.

Zítra mají dítka školou povinná pololetní prázdniny, takže v mnoha rodinách tak začíná prodloužený víkend. Také často řešíte otázku, co o víkendu uvařit dobrého k obědu? Přes týden na nějaké vyvařování díky práci a povinnostem není mnoho času a v oblibě jsou tak recepty snadné, rychle připravené. Ve dnech volna ale máme možnost si to v té kuchyni přece jen vychutnat a předložit rodince něco výjimečného!  A my vám přinášíme tip, co dobrého připravit.

(fotografie: Pixabay)

 

Potřebujeme :

  • 1,6 kg vepřového masa z pečínky nebo ramínka vykostěného a srolovaného
  • 4 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžičky nadrobno nakrájených listů fenyklu nebo 1/2 lžičky sušeného fenyklu
  • 4 hřebíčky
  • sůl
  • pepř
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 300 ml vody

 

 

Po celém povrchu masa udělejte ostrým nožem zářezy a vytvořte malé kapsy.

Česnek nakrájejte na plátky, vložte do sítka a propláchněte pod tekoucí studenou vodou, aby dostatečně zvlhly. Nakrájené listy fenyklu nasypte na talířek a obalte v nich plátky česneku.

Do vytvořených kapes v mase vložte plátky česneku s hřebíčky. Povrch masa osolte a opepřete. Maso vložte do ohnivzdorného pekáče, přilijte vodu a pečte v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia 2,5 až 2 a 3/4 hodiny, až je maso měkké, ale stále šťavnaté.

Během pečení občas podlijte. Maso můžete podávat teplé, v tom případě jej dejte na prkýnko a nakrájejte na plátky. Pokud jej budete podávat studené, nakrájené na tenké plátky k pečivu, nechte maso nejprve zcela vychladnout ve vypečené šťávě.

Jako obloha se výborně hodí teplé zelené fazolky.


(zdroj: redakce, napsala Andrea Pastirčáková)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip