Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Snadnější než vánočka je tvarohová štola. Rychlá příprava i konzumace

Snadnější než vánočka je tvarohová štola. Rychlá příprava i konzumace

30.11.2021 - AndreaP.

Někdo dává přednost kynuté vánočce, jejíž příprava už přece jen potřebuje jistou zručnost a zkušenost v kuchyni, jiný má zase raději vláčnější tvarohovou štolu, jejíž příprava je podstatně jednodušší a rychlejší a nepotřebuje čas k odležení, jak klasická štola. Oboje je pak ideální namazané máslem a pokapané medem či marmeládou. Prostě pravá vánoční atmosféra a typická snídaně o Štědrém dnu. A tak si dnes ukážeme, jak na takovou vánoční štolu. Máme tady adventní čas, ideální doba na provonění domu.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 370 g hladké mouky
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 125 g cukru krupice
  • 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 vanilínový cukr
  • rozinky
  • oříšky a kandované ovoce dle libosti

 

Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme do mísy. Přidáme cukr, vanilínový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujeme mixérem. Těsto následně přendáme na pomoučený vál, přidáme rozinky, oříšky, kandované ovoce a ručně propracujeme v hladké těsto.

Nyní vytvarujeme štolu : na pomoučeném vále vyválíme obdelníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složíme proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Poté přehneme podélnou stranou ještě na polovinu.

Štolu položíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 35 až 45 minut.

Po upečení štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí můžeme okamžitě konzumovat. Lépe však chutná druhý den.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip