Babinet.cz  /  Magazín  /  Komerční obsah  /  Jacobs Crema – Oslavte Mezinárodní den kávy s novinkou s jemnou pěnou

Jacobs Crema – Oslavte Mezinárodní den kávy s novinkou s jemnou pěnou

1.10.2021 - redakce Babinet.cz

Sice nejsme milovníci kávy jako Italové, ani přeborníci v jejím pití jako Skandinávci, ale i tak můžeme 1. říjen – svátek kávy hrdě oslavit. Každý Čech spotřebuje ročně kolem 2,2 kilogramu. A podle průzkumů máme na kávě rádi pěnu. Ale mrazem sušené neboli lyofilizované instantní kávy téměř nepění. Společnost Jacobs Douwe Egberts proto přichází s unikátní technologií, díky které kávové krystalky po zalití horkou vodou vytvoří jemnou pěnu. Tato novinka – Jacobs Crema je mrazem sušená rozpustná 100% káva s dokonalým aroma, intenzivní chutí a navíc s jemnou pěnou.

Čistá instantní káva je v ČR po mleté druhý nejprodávanější typ. Bez kávy si nedovedeme svůj den představit – rádi ji pijeme v kavárnách, ale zejména v práci nebo doma. A často ji potřebujeme připravit rychle, ať už protože spěcháme, abychom rychle doplnili energii, nebo se prostě jen chceme věnovat něčemu jinému, třeba rodině či přátelům. Pro tyto chvíle je instantní káva ideální. Jacobs nabízí několik typů lyofilizované kávy, nejoblíbenější jsou Jacobs Krönung a Jacobs Gold, náročnějším konzumentům je určena řada Barista, která obsahuje také velice jemně namletá kávová zrna, aby ještě zdůraznila chuť a vůni přírodně mleté kávy. A nyní přidává novinku, která snoubí dokonalé aroma a chuť zlatých krystalků s jemnou pěnou – kávu Jacobs Crema. (200g balení stojí 169,90 Kč)

A víte, jak se instantní neboli rozpustná káva vyrábí? Začíná to podobně, jako ve vaší kuchyni. Nejdříve se z kvalitních kávových zrn uvaří káva, která se následně odpařuje až vznikne kávový extrakt, a ten se pak vysuší a rozdrtí na malé krystalky. Existují dvě základní metody sušení – rozprašování (sprejování při vysokých teplotách) nebo lyofilizace, což je sušení mrazem. Lyofilizace je nejšetrnější technologie dehydratace potravin, která maximálně zachovává aroma kávy a její chuťové vlastnosti.

Rozpustnou sušenou kávu se pokoušeli vyrábět již koncem 19. století v Japonsku, ale první patent tzv. „kávové směsi“ pochází dokonce z roku 1771 z Anglie. Úspěšnou metodu výroby stabilního, ve vodě rozpustného kávového prášku vynalezl až japonsko-americký chemik Satori Kato v roce 1901. Rozšíření a průmyslové výroby se dočkala za první světové války, kdy byla pro své povzbuzující účinky a jednoduchost přípravy dodávána vojákům na frontu. Za druhé světové války pak doslova poháněla americkou armádu, která spotřebovala velkou část světové produkce.

Jak probíhá lyofilizace? Určitě znáte sušené lyofilizované ovoce, které je nejkvalitnější a zachovává si maximum vitamínů a minerálů, chuť a aroma, a totéž platí u kávy. Sušení mrazem je postup, kdy se uvařený kávový extrakt zmrazí na teplotu kolem mínus 40 °C, molekuly vody zmrznou a ve speciální komoře je díky podtlaku a sublimaci led jakoby vytáhnut ze zmražených granulek. Vznikají tak téměř úplně vysušené krystalky instantní kávy.

Lyofilizaci vynalezl lékař a fyzik Jacques-Arsene d’Arsonval v laboratořích Collège de France v Paříži v roce 1906 pro uchovávání biologických materiálů v lékařství. Masivní využití přišlo až během druhé světové války, kdy ji Americký červený kříž využíval pro vysoušení krevního séra při přepravě na frontu, protože výrazně snižovala objem a prodlužovala trvanlivost. Experimenty se sušením ovocných šťáv a mléka probíhaly už kolem roku 1935, ale průmyslová lyofilizace potravin se rozšířila až v padesátých letech minulého století. Ve stejné době v začátcích kosmonautiky tuto technologii začala testovat a zdokonalovat také NASA pro jídelníček kosmonautů. Lyofilizace je nejkvalitnější a nejšetrnější způsob dehydratace potravin. Káva patřila mezi první potravinářské produkty, které se začaly lyofilizací upravovat, a společnost Jacobs Douwe Egberts tuto technologii neustále zdokonaluje, aby mohla nabízet ty nejlepší kávy s dokonalým aroma a intenzivní chutí.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip