Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Máte rádi typickou babičkovskou kuchyni? Připravte si tedy vrstvené transylvanské zelí!

Máte rádi typickou babičkovskou kuchyni? Připravte si tedy vrstvené transylvanské zelí!

17.5.2021 - AndreaP.

Když se řekne bůček a zelí, velmi často se nám vybaví kuchyně našich babiček. My se sice mírně od jejich tradice odkloníme a knedlíky nahradíme těstovinami, ve výsledku ale dosáhneme dobroty, po které se nám bude tajit dech, přesněji trošku těžce oddychovat.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujete:

  • 300 g kyselého zelí
  • 400 g vepřového bůčku
  • 60 g cibule
  • 80 g oleje
  • 40 g slaniny
  • 40 g rajského protlaku
  • 120 g těstovin
  • sladká paprika
  • šálek smetany ke šlehání



Na třetině dávky olejem osmahneme cibuli a česnek, přidáme kostky vepřového bůčku, podlijeme a dusíme doměka.

Mezitím uvaříme v osolené vodě těstoviny, propláchneme je studenou vodou, aby se neslepily, a promastíme je kostičkami rozškvařené slaniny. Pak do nich vmícháme připravené kostky masa.

Zelí jemně pokrájíme a podusíme na zbylém oleji, nakonec k němu přidáme rajský protlak a smetanu.

Do vymazané ohnivzdorné misky vložíme vrstvu zelí, na to vrstvu masa s těstovinami a nahoru vrstvu zelí. Zapékáme asi 1/2 hodiny v předehřáté troubě.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip