Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Zvláštní kombinace, ale skvělá chuť! Játra s pomerančovou omáčkou

Zvláštní kombinace, ale skvělá chuť! Játra s pomerančovou omáčkou

19.4.2021 - AndreaP.

Na první pohled je zřejmé, že v tomto receptu jde o zvláštní kombinaci chutí. Játra jsou v české kuchyni sice dobře známá, ale jejich úprava se obměňuje zejména v několika tradičních formách, a to jako dušená, restovaná „na cibulce“, osmažená jako řízek, případně zpracována do různých paštik. Ale v kuchyni se vyplatí se nebát, improvizovat, zkoušet. A tyto vynikající játra s pomerančovou omáčkou jsou toho důkazem.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 600 g vepřových jater
  • 1/8 l mléka
  • 1 a 1/2 šálku dlouhozrnné rýže
  • 3 cibule
  • 2 lžičky kari
  • 3 šálky drůbežího vývaru (může být i z bujónu)
  • 4 pomeranče
  • 50 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • trocha kuchyňského škrobu
  • koření- sůl, pepř
  • mouka na obalení
  • 50 g másla

 

Játra nakrájíme na pruhy a na 2 hodiny vložíme do mléka.

Rýži se dvěma nadrobno nakrájenými cibulemi, kari a drůbežím vývarem přivedeme do varu a pak pod pokličkou dusíme.

Pomeranč dobře oloupeme a nakrájíme na plátky. Zbývající tři vymačkáme na šťávu.

Cukr necháme na mírném ohni zkaramelizovat a spolu s ním necháme zhnědnout zbývající nakrájenou cibuli. Přidáme pomerančovou a citrónovou šťávu a asi 5 minut provaříme.

Škrob rozmícháme ve studené vodě, omáčku jím zahustíme a dochutíme kořením. Do omáčky dáme prohřát řezy pomeranče.

Játra osušíme, poprášíme moukou a na tuku prudce opečeme po obou stranách.

Servírujeme s kopečky rýže a řezy pomeranče. Omáčku podáváme zvlášť.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz