Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Největší trendy v oblasti zdraví a wellness pro rok 2021

Největší trendy v oblasti zdraví a wellness pro rok 2021

1.4.2021 - redakce Babinet.cz

Co letos nejvíce frčí v oblasti zdravého životního stylu, stravování a péče o tělo? V současnosti je tato oblast ještě důležitější než kdykoliv jindy. Jedině tak odoláte infekci. Proto byste péči neměli zanedbávat.

Podívejte se s námi na trendy ve zdraví, o kterých ještě letos hodně uslyšíme.

1. Rostlinné alternativy klasických potravin

Máte pocit, že vás mléko a mléčné výrobky zahleňují a po konzumaci masa se cítíte unavení, když žaludek musí strávit pořádnou flákotu? Hledáte nějaké alternativy, které by vaše trávení zvládalo lehčeji a s větší noblesou a cítili jste se svěžejší? Řešením je sáhnout po rostlinných alternativách masa a mléčných výrobků, kterých se v obchodech díky zvýšené poptávce objevuje čím dál víc.

Alternativy masa se vyrábějí například z luštěnin. Vypadají i chutnají podobně jako klasické maso. Obsahují ale rostlinné bílkoviny, nikoli živočišné a jsou tím pádem mnohem lépe stravitelné. Sójové maso, tofu vyrobené srážením sójového mléka, nebo také sójový tempeh, a z pšenice vyrobený seitan - to vše vám pomůže odlehčit jídelníček a nabrat energii. Zároveň stoupá popularita luštěnin v jídelníčku, ať už fazolí, hrachu či cizrny nebo sóji. Tvoří mnohem levnější alternativu masa a správně připravené (musí se nechat odmočit, vařit s bylinkami) nebudou ani příliš nadýmat.

Rostlinná mléka zase tvoří skvělou alternativu pro lidi, kteří trpí laktózovou intolerancí, ale nejenom pro ně. Jde o mléka vyrobená z obilnin, ořechů či semínek. K dostání jsou dnes nejenom v prodejnách zdravé výživy, ale i v supermarketech. Zároveň si je ale můžete vyrobit i sami doma. Třeba konopné, sezamové, sójové, makové, mandlové či kokosové mléko, ale i mléko rýžové. Všechny tyto nápoje obsahují velké množství minerálů a vitamínů, jenom je třeba si zpočátku zvyknout na jejich přirozenou chuť.

Jak si doma vyrobit rostlinné mléko:

Základem je asi 100 g semínek, obilovin nebo či oříšků. Vše dáte do nádoby a zalijete asi 0,75-1 litrem vody. Necháte máčet po dobu několika hodin. Během této doby vodu vylijte a vyměňte za čerstvou – do první vody se uvolňují hůře stravitelné látky, proto je třeba ji vylít. Poslední vodu se semínky rozmixujte a vše přeceďte přes plátýnko.

2. Otužování, otužování a zase otužování

Posílení imunity můžete velmi účinně dosáhnout otužováním. Otužilí lidé méně podléhají virovým infekcím. Pozitivní vliv má otužování třeba i na alergie, které potom snadněji zvládnete. Pomáhá i snížit vysoký krevní tlak a podporuje psychickou kondici. Důležité je začít se otužovat postupně. Teplomilci, kteří obtížně zvládají i menší zimu, mohou spát s pootevřeným oknem a potom zkusit pohyb na čerstvém vzduchu. Ti méně citliví na chlad mohou odstartovat mytím ve studené vodě v umyvadle a po určité době zařadit studenou sprchu.

Jak se postupně otužovat ve sprše:

Doporučuje se sprchovat se nejprve vlažnou vodou, potom na několik vteřin spustit studenou a znovu si dát teplou. Jako první sprchujte studenou vodou nohy. Postupně zvládnete delší časový interval pod studenou vodou. Přesto byste to neměli přehánět. V zimě maximálně 3 minuty, v létě můžete přidat o dvě víc. V otužování je více než jinde důležitá vytrvalost. Buďte proto trpěliví. Jakmile totiž otužovací proces jednou opustíte, můžete začít znovu od začátku. Proto stačí chvilka, ale denně. Nemyslete si také, že jde jenom o to vlétnout pod studenou sprchu. Pohyb venku v přírodě v adekvátním oblečení je nedílnou součástí otužovacího procesu.

3. Jídelníček pro zdravá střeva

Mikrobiom se v posledních letech stává velmi často skloňovaným pojmem. Ukazuje se, že má zásadní vliv na imunitu, na vznik celé řady chorob. Narušení správného složení střevní mikroflóry nezpůsobuje jenom trávicí obtíže, ale má vliv i na psychiku, protože serotonin, hormon dobré nálady, se rodí v buňkách střev. Na druhou stranu stres patří k jednomu ze zabijáků zdravých bakterií, které nám pomáhají imunitu budovat. Dostáváme se tak do začarovaného kruhu, kdy žaludek a střeva nepracují, jak by měla, a to se negativně zrcadlí na celkovém zdraví. Proto je nesmírně důležité udržet si dobrou kondici střevního traktu.

Jak podpořit složení mikrobiomu:

Je to jednoduché: zdravá strava a výběr správných potravin, ve kterých nesmí chybět prebiotika a probiotika. Prebiotikum jsou vlákniny, nestravitelné části potravy. Řadí se sem celozrnné potraviny, zelenina, především ta s velkým obsahem inulinu (česnek, cibule, chřest, luštěniny), ovoce, hlavně to s velkým množstvím pektinu a inulinu (např. jablka). Tyto potraviny pomáhají peristaltice střev. Probiotika zase startují trávení. Sem patří mléčné výrobky jako jogurty, podmáslí, acidofilní mléko. Svoji roli hraje také kvašená zelenina, kváskové pečivo, ale třeba i výrobky z fermentované sóji.

4. Nové přírodní životabudiče

Využívání nejrůznějších léčivek, adaptogenů a dalších přírodních látek k posílení zdraví je trendem už několik posledních let. Proč si nerozšířit obzor o novinky? Máme pro vás hned 2, o kterých se letos bude hodně mluvit.

První z nich je Dračí krev, pryskyřice ze stromu Croton lechleri, který pochází z amazonských pralesů v Peru. Má mimořádné účinky v oblasti hojení ran, vykazuje silné antiseptické, protizánětlivé a protiplísňové působení. Kromě toho je možné ji užívat i vnitřně, harmonizuje žaludek, střeva, slezinu. Využít se dá při zánětech mandlí, aftech, snižuje množství bakterií v ústech. Zároveň tlumí alergie, je možné ji užívat po bodnutí hmyzem. Jde také o účinné analgetikum a napomáhá snížit hladinu cukru v krvi.

Dalším přírodním životabudičem je exoticky znějící He Shou Wu, čili kořen Rdesna mnohokvětého (Polygonum multiflorum), které pochází ze střední a východní Číny. Významně posiluje orgány. Působí jako lehké sedativum, uklidňuje nervy. Podporuje tělesnou a psychickou kondici. Pomáhá dodávat organismu železo, obsahuje zinek, který je nesmírně důležitý pro metabolické procesy v organismu, podporuje nejenom imunitu, ale i rozmnožování a nervové funkce a také vývoj a růst. Pomáhá likvidovat volné radikály, které stojí za vznikem rakoviny.

5. Domácí cvičení a wellness

Zavřená fitcentra a posilovny přinášejí nové výzvy, ale domácí cvičení má spoustu výhod. Můžete si ho přizpůsobit svým potřebám. Nepotřebujete s nikým soutěžit. Důraz kladete na svoje vlastní potřeby.

Nezapomínejte na to, že to podstatné je hýbat se. Stačí půlhodinka denně, ale pravidelně. K tomu, abyste začali něco dělat, vlastně ani nepotřebujete investovat tisíce do vybavení. Základem je podložka na cvičení a případně pár menších pomůcek, jako je gumička, švihadlo nebo míč.

Už během loňska spousta lidí cvičila doma díky živým on-line lekcím, videím na Youtube a nejrůznějším aplikacím. Právě v oblasti aplikací se letos můžeme těšit na různé novinky, třeba co se týče šíře nabídky tréninků či možností sestavit si vlastní, variabilní plán cvičení. Tato oblast se vyvíjí neskutečným tempem a každý si v ní může najít to, co mu bude vyhovovat.

Jak si doma udělat vlastní wellness:

I wellness si můžete zařídit doma. Improvizovat se dá i ve vaší koupelně, kde si můžete do vany pořídit perličkovou koupel nebo multifunkční sprchu. V případě, že máte větší prostory, dá se vytvořit přímo vana na míru s vířivou koupelí nebo infrasauna. Nemyslete si ale, že když máte malou koupelnu, znamená to konec podobných úvah. I v malých prostorách se dá myslet ergonomicky. Perličková koupel se dá umístit i do menší vany. Lehátko pro odpočinek můžete nainstalovat klidně do ložnice nebo obývacího pokoje. Důležité je, udělat si na koupel čas, neodbýt ji. Zklidnit se a věnovat se sobě.

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

christiana66
27.4.2021 23:16

Hezký článek a inspirující rady:) Už několik let se snažím svůj životní styl ozdravit, ale stále jsem málo důsledná a chybí mi vytrvalost:)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz