Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Zbojnická jehla. Špíz s chutí a vůní poctivého masa

Zbojnická jehla. Špíz s chutí a vůní poctivého masa

22.1.2021 - AndreaP.

Špízy jsou oblíbené díky své relativně rychlé přípravě a rovněž díky pestrosti a kombinaci surovin, které se na jehlu napichují. Ve většině případů je to kombinace masa a zeleniny, kdy se vepřové či kuřecí maso nakrájí na menší kousky,  a ty se pak prokládají stejně velkými kousky libovolné zeleniny. Rovněž houby dodávají špízům svou nezaměnitelnou chuť. My se dnes v receptu zaměříme hlavně na maso, kdy kombinace vepřové kýty, jater, klobásy a slaniny nás určitě nenechá spát. Zbojnická jehla je to pravé pro každého.

Potřebujeme:

  • 400 g vepřové kýty
  • 300 g vepřových jater
  • 150 g klobásy
  • 100 g slaniny
  • 150 g cibule
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g oleje
  • 2,5l vývaru
  • worcesterová omáčka
  • sůl
  • pepř

 

Vepřové maso a játra nakrájíme na malé kousky, mírně je naklepeme, osolíme a opepříme.

Klobásu, slaninu a cibuli nakrájíme na plátky a vše střídavě napichujeme na jehlu.

Opékáme zvolna po všech stranách na horkém oleji, pak špíz vyjmeme, přebytečný tuk slijeme a výpek zaprášíme moukou. Zarestujeme, zalijeme vývarem, zakápneme worcesterovou omáčkou a provaříme. Nakonec dochutíme a špíz přelijeme šťávou.

(foto: Pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip