Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Štědrovečerní bramborový salát je klasika, která nesmí chybět. Jaké brambory jsou na něj nejvhodnější

Štědrovečerní bramborový salát je klasika, která nesmí chybět. Jaké brambory jsou na něj nejvhodnější

15.12.2020 - redakce Babinet.cz

Může se zdát, že bramborový salát dělá hlavně kombinace ingrediencí, které do něj namícháte. Zapomínat byste ale neměli na brambory, které jsou jeho naprostým základem. Ne každý druh se hodí do salátu a ne z každého druhu salát připravíte.

Abyste se vyhnuli rozvaření, případně moučnaté chuti brambor, sáhněte po varném typu A, maximálně B. Varný typ A značí pevnou lojovitou dužinu, která se ani po delší době varu nerozpadá. Takové brambory drží svůj tvar a nejsou moučnaté. Typ B označuje polopevné brambory, které už se po varu částečně rozsýpají. Zároveň lehce moučnatí. V obchodech se pak můžete setkat přímo s označením salátové. Pokud budete hledat konkrétní odrůdu, jako tradiční salátové jsou známé Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle.

Ne nadarmo bývá bramborový salát výraznější, když se nechá odpočinout. Jaká je ale ideální doba uležení? Přes noc.Brambory do sebe natáhnou koření i majonézu, všechny chutě se pak perfektně spojí.Nezapomínejte, že při hodování hraje svou roli i servírování.

Varné typy

U konzumních brambor rozlišujeme tzv. varné typy, každá odrůda brambor je zařazena podle svých vlastností do konkrétního varného typu. I přes to, že existují pouze tři varné skupiny, lidé si je často pletou. Varný typ se určuje podle obsahu vody, škrobu a vlastností po uvaření. Pro přehlednost doplňujeme tabulku s rozčleněním.

Podle čeho vybírat brambory

  • Hlízy by měly být bez chorobných skvrn, povlaků, strupů a bez velkého mechanického poškození (tj. řezů, škrábanců, vrypů, otlaků).
  • Slupka by neměla být scvrklá a nazelenalá (zelené skvrny obsahují zvýšenou hladinu glykoalkaloidů). U menších mechanických nebo zaschlých poškození stačí vykrojit kaz.
  • Brambora nesmí mít plíseň či jakoukoliv hnilobu. V tomto případě již odkrojení poškozené části nestačí, bramboru raději celou vyhoďte.
  • Na závadu je i případná netypická vůně, nadměrné mechanické poškození či nepřirozená barva dužniny.

 

Zdroj foto: news.expats.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip