Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Kančí kýta na kořenové zelenině a pivě

Kančí kýta na kořenové zelenině a pivě

20.11.2020 - redakce Babinet.cz

Sychravý podzim je v plném proudu – ideální čas na to pustit si do kuchyně divočinu, rozpálit troubu a potěšit naše chuťové pohárky něčím speciálním. Pivovar Holba přináší inspiraci pro gurmány –recept na šťavnatou kančí kýtu na kořenové zelenině a pivě.

  • 1 kg kančí kýty
  • 250 g slaniny (pár klínků do masa na prošpikování a zbytek pod maso)
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks cibule
  • 2 ks petržele
  • ½ celeru
  • 100 g másla
  • 200 ml piva Holba Polotmavá 11
  • Bobkový list
  • Sůl
  • Celý pepř
  • Nové koření
  • Vývar na podlití
  • Med
  • Hladká mouka na zahuštění

Kýtu odblaníme a začistíme, odřezaný tuk si pokrájíme a dáme stranou. Maso důkladně prošpikujeme slaninou a pár kousky mrkve. Zbytek slaniny pokrájíme nadrobno, cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka, přidáme pokrájený tuk, který jsme odřezali z masa, a vše přendáme do pekáče.

Prošpikované maso osmahneme na másle (případně na kouskách slaniny, pokud nám zbyla) spolu s bobkovým listem, pár kuličkami pepře a nového koření, aby se nám po všech stranách krásně zatáhlo. Následně maso i s orestovaným kořením přendáme do pekáče na připravenou směs, přelejeme pivem Holba Polotmavá 11, podlijeme vývarem a dáme přikryté péci do předehřáté trouby na 200 °C. Za občasného dolití vývaru pečeme zhruba 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

Před koncem maso potřeme medem pro ještě lepší chuť a barvu. Když je kýta hotová, odstraníme bobkový list s kuličkami koření. Výpek případně trochu zahustíme hladkou mokou a dochutíme. Servírujeme s kouskem pečiva a se sklenicí dobře vychlazené Holby Polotmavé 11, která dotáhne dílo k dokonalosti.

Nemáme-li k dispozici kance, o něco menší divočinu si můžeme připravit také z hovězího masa.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip