Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Rychlé, plné chuti a pokaždé jiné. Polévky, ve kterých zelenina hraje prim!

Rychlé, plné chuti a pokaždé jiné. Polévky, ve kterých zelenina hraje prim!

9.10.2020 - AndreaP.

Sychravý podzim se pomalu, ale jistě dostává pod kůži a my čím dál tím častěji potřebujeme zahřát. K tomuto jsem ideální polévky, které nejen, že zasytí, ale právě i prohřejí organismus. Jejich příprava je rychlá, nenáročná a výsledek vždy stoprocentní. Dnes se zaměříme speciálně na polévky, ve kterých hlavní slovo má zelenina, protože ta je pro organismus velice důležitá, a to nejen v tomto období. Předkládáme vám tedy níže rovnou pět druhů polévek a přejeme dobrou chuť!

Hustá květáková polévka

  • 1 květák
  • sůl
  • 1,5 l vody
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 až 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička kari koření
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • petrželka

Květák dáme vařit do osolené vroucí vody.

Mezitím zpěníme na másle usekanou cibuli, přidáme kari, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z květáku, prošleháme a vaříme spolu s drobně nasekaným květákem. Když polévka zhoustne, zjemníme ji smetanou a ochutíme petrželkou.

 

Krémová polévka z růžičkové kapusty

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 3/4 litru čiré polévky z kostky
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1-2 polévkové lžíce solamylu
  • 50 g anglické slaniny
  • sůl
  • bílý pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 2 plátky toastového chleba

Růžičkovou kapustu očistíme, opereme a dáme do vroucí vody asi na 20 minut vařit.

Z několika růžiček odloupneme vrchní lístky a dáme je stranou. Zbytek kapustiček rozšleháme v polévce na pyré. Přilijeme do ní smetanu a přivedeme do varu.

Solamyl rozmícháme v trošce studené vody, polévku jím zahustíme a krátce povaříme. Ochutíme solí, pepřem a muškátem.

Slaninu a toastový chléb nakrájíme na kostičky. Slaninu vypečeme dokřupava, přidáme kostičky chleba a krátce osmahneme.

Polévku upravíme na talíře a posypeme kostičkami chleba a slaniny. Podáváme ozdobenou lístky kapustičky.

 

Hrášková polévka

  • 220 g hrášku
  • 560 ml zeleninového vývaru
  • smetana ke šlehání
  • 2 stroužky česneku
  • velká hrst bazalkových lístků
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Omytý hrášek dejte do hluboké pánve, zalijte vývarem, dvěma lžícemi smetany, okořeňte solí a pepřem, přidejte nasekané bazalkové lístky, rozetřený česnek a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a vařte 10 až 12 minut.

Polévku v tomto stavu sejměte z ohně a rozmixujte mixérem (i ponorným) dohladka. Rozmixovanou polévku vraťte na plamen a prohřejte.

Hotovou polévku servírujte v talířích zakápnutou trochou smetany.

 

Rychlá a hustá zeleninová polévka

  • 2 střední mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 1 lusk zelené papriky
  • 5 středních brambor
  • čerstvá nať petrželky
  • sůl
  • trocha Vegety

Do hrnce s osolenou vodou (asi 2 litry), do které jste přidali trochu Vegety, dejte vařit očištěnou a na kousky nakrájenou mrkev, celer a brambory, oloupanou a na třetiny rozkrojenou cibuli a celý lusk papriky. Až je zelenina měkká, přidejte nasekanou nať petrželky a sejměte z ohně.

Z polévky vyjměte mrkev, celer, brambory a cibuli a v misce je s trochou vývaru rozmixujte. K rozmixované zelenině přidávejte postupně vývar (vodu ve které se zelenina vařila) tak, aby výsledná polévka byla tak akorát podle Vaší chuti hustá.

Ozdobit můžete lístečkem bazalky.

 

Cuketová polévka

  • 1 středně velká cuketa
  • 2 plátky jehněčího masa
  • 1/2 svazku tymiánu
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 800 ml čirého vývaru z kostky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2-3 lžíce sherry

Cuketu očistíme, omyjeme a podélně nakrájíme na tenké proužky. Opereme a osušíme tymián a z jeho snítek stáhneme lístky. Jehněčí maso opláchneme, osušíme a pokrájíme na drobné kostky.

V hrnci rozpálíme olej a maso na něm za stálého míchání opečeme. Přidáme tymián a zalijeme vývarem z kostky. Rovněž přidáme nakrájenou cuktetu a zhruba 5 minut vaříme.

Před podáváním ochutíme polévku s jehněčím a cuketou solí, mletým černým pepřem a sherry.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip