Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Křehké lahodné potěšení, aneb připravte si domácí laskonky!

Křehké lahodné potěšení, aneb připravte si domácí laskonky!

25.9.2020 - AndreaP.

Laskonky od nepaměti patří mezi tradiční české zákusky. Pro někoho můžou představovat přeslazenou kalorickou bombu, pro druhého pak zase vzpomínky na dětství a návštěvy cukrárny, kde právě laskonky zcela jistě vždy najdeme. Připravit si je ale můžeme i doma.

Potřebujeme:

Těsto:

  • 4 bílky
  • 125 g krystalového cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g maizeny
  • 200 g kokosové moučky

Krém:

  • 2 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 250 g másla


Bílky vyšleháme na tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme krystalový cukr až do úplného zhoustnutí. Prosijeme do sněhu moučkový cukr s maizenou a zlehka zapracujeme do sněhu tak, aby v něm nezůstaly hrudky. Nakonec lehce vmíchámeme kokosovou moučku.

Plech na pečení vyložíme  papírem a pomocí formičky na laskonky natřeme sněhovou hmotu. Sušíme v troubě vyhřáté na 50 °C několik hodin. Mezi dvířka trouby vsuneme vařečku, aby mezerou mohla unikat pára.

Pokud nemáme doma šablonu na laskonky, máme dvě možnosti, jak danou situaci vyřešit. Na pečící papír si nejprve předkreslíme oválné tvary v podobě laskonek, to je základ. Nakreslit je můžeme buď přímo od ruky a nebo si z výkresu vystřihnout šablonku a tu poté obkreslovat, zajistíme tak, že budou všechny stejné. První varianta pak spočívá v tom, že lžičkou, na kterou nabereme vždy přibližně stejné množství sněhu, roztíráme dle předkreslení do požadovaného tvaru. Druhou možností (tou rychlejší) je tento sníh stříkat na plech pomocí cukrářského sáčku. U obou variant ale platí, že čím pečlivější budeme, tím budou výsledné placičky rovnoměrnější, což nám velmi usnadní jejich slepování krémem.

Upečené laskonky slepíme krémem. Ten si připravíme tak, že vejce s cukrem vyšleháme nad parou dotuha. Máslo s instantní kávou vymícháme do pěny a spojíme s vychladlou směsí vajec a cukru.

A pokud už nyní tyto laskonky v klasické velikosti zvládneme, můžeme si recept uložit na vánoční pečení. Stejným způsobem, akorát v mnohem menším tvaru, si pak můžeme upéct skvělý druh vánočního cukroví.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip