Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Nejsladší jahodová omáčka. Ke zmrzlině, lívancům i dezertům!

Nejsladší jahodová omáčka. Ke zmrzlině, lívancům i dezertům!

29.6.2020 - AndreaP.

Ke zmrzlině,  na palačinky a lívance, na vafle, na zalití čerstvých jahod nebo k jahodovým knedlíkům, ale jako doplněk i k dalším dezertům je ideální jahodová omáčka. Její příprava je velmi jednoduchá a kdy jindy si jí připravit než nyní, v době, kdy jahody dozrávají na zahrádkách a mají tu nejlepší a nejsladší chuť?

Potřebujeme:

  • 2/3 šálku cukru
  • 2,5 šálku jahod
  • 1/3 šálku vody
  • 1 lžíce citronové šťávy

 

Na malé pánvi přiveďte za stálého míchání k varu 1/3 šálku vody s cukrem. Vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vznikne sirup, který nechte vychlanout. Chládnutí můžete urychlit ponořením pánve do mělké mísy s ledovou vodou.

Polovinu jahod rozmixujte s citronovou šťávou a vychladlým sirupem. Chcete-li hladkou omáčku bez jahodových semínek, propasírujte rozmixovanou hmotu přes sítko nebo plátno.

Zbývající nahrubo nakrájené jahody přidejte ke směsi a podávejte.

Omáčku můžete skladovat v lednici až 4 dny.

(foto: thetoastykitchen.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip