Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Upečte si čerstvé domácí housky vonící po másle. Jiné už chtít nebudete!

Upečte si čerstvé domácí housky vonící po másle. Jiné už chtít nebudete!

31.3.2020 - AndreaP.

Věděli jste, že upéct domácí housky není žádná věda? Stačí pár ingrediencí a za chvilku máte hotovo. Připravili jsme pro vás recept na housky, které voní krásně po másle, nepotřebujete k nim žádné zkušenosti a hravě je zvládnete.

Potřebujete:

  • 270 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g másla
  • lžička cukru
  • 2 lžicky soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání


Do mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.

Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím.

Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený val a propracujte rukama.

Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku, případně vytvořte bochánek.

Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem.

Pečte na 200°C dozlatova.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip