Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Jaky varný typ brambor se hodí na hranolky a jaký do salátu

Jaky varný typ brambor se hodí na hranolky a jaký do salátu

6.3.2020 - redakce Babinet.cz

Brambory se dělí na několik známých varných tipů, a to A, B a C. Kromě toho ale existuje i další dělení. Při koupi věnujte pozornost označení obalu. K čemu se tedy jednotlivé typy hodí?

Varný typ A

Nebo-li také salátové brambory. Ty se používají třeba na přípravu oblíbeného bramborového salátu. Jsou tuhé a nerozváří se, ani když je necháme ve vroucí vodě o chvilinku déle. Fajn jsou také na pečení, nebo prosté vaření ve slupce.

Varný typ B

Béčka jsou polopevná, mírně moučnatá. Jejich použití je výborné jako příloha. Dobře se ale hodí také třeba do polévek, gulášů a salátů. Díky šíří možností jejich využití není divu, že se jedná o nejpoužívanější varný typ vůbec.

Varný typ C

Céčka jsou brambory, které se rády rozvářejí. Jsou tedy ideální na hranolky a přípravu kaší, pyré, nebo šťouchaných brambor. Velmi se také hodí k přípravě bramboráků nebo bramborových placek. Díky vysokému obsahu škrobů se totiž škrob s těstem dobře pojí. Připravují se z nich skvěle také knedlíky, škubánky nnebo noky.

A teď si rovnou můžeme dát jeden recept na excelentní bramborový salát.

  • 1 kg brambor
  • 2 věší cibule
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Tři vejce
  • Dvě větší mrkve
  • Bílý jogurt
  • Hořčice
  • Kyselé okurky
  • Deci octa

Zeleninu a vejce uvaříme.  Brambory necháme zchladnout, ale mohou zůstat vlažné. Poté je pomocí mačkátka nakrájíme na kostičky, dále nakrájíme mrkev a okurky. Cibulku nasekáme na drobno a v deci octu ji svaříme. Následně přidáme k zelenině do větší mísy.

Následně přidáme jogurt, lžíci oleje, lžičku hořčice, sůl a pomocí mačkátka nakrájíme také vejce. Vše promícháme a rovnou podáváme.

Odrůdy brambor a k čemu se hodí

Jednotlivých odrůd je opravdu velké množství. Základní dělení je pak na rané, které se sklízejí už zjara a po dlouhé zimě pro konzumenty představují, klidně už v červnu, velkou dobrotu, která po zimě zazáří na českých talířích. Vysazujeme je do čerstvě rozmrzlé půdy.

Dále existují polorané odrůdy, které se vysazují také zjara a sklízejí už v průběhu srpna, nebo na počátku září. Nevydří ovšem, podobně jako rané odrůdy, příliš dlouhé skladování. Chladno a temno je však udrží v kondici i pár měsíců.

Pozdní odrůdy se sklízejí od září do října a vydrží dlouhodobé skladování, tedy klidně celou zimu. Mimoto existují také speciální druhy, které jsou barevné. Ideální a oblíbená je fialová odrůda, kterou můžeme v českých marketech potkat kolem Mikuláše. Fialová na talíři ale může řadu lidí spíš odpudit.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Ilustrční foto: pixabay.com

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip