Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Blahodárná zelenina nám pomůže očistit organismus. Která je ta nej?

Blahodárná zelenina nám pomůže očistit organismus. Která je ta nej?

21.1.2020 - redakce Babinet.cz

Ať chceme nebo nechceme, a naše těla často přijímají velkou spoustu toxinů a škodlivých látek. Proto bychom měli pojídat či popíjet takzvané antioxidanty. Není to žádná legrace, je to fakt, která nám mnohdy může významně prodloužit život nebo zachránit zdraví, protože bez zdraví nejsme vlastně nic. Takže dneska si povíme něco o očistné, detoxikační, skvělé a životaschopné zelenině.

Toxiny do těla nepřijímáme pouze s tím co zkonzumujeme, ale také tím, co dýcháme. Pokud žijeme v městech, jsme na tom ještě trochu hůře než lidé z venkově. Ti zase dost často nemají tak dobrou lékařskou péči, nebo se k doktorovi dostanou hůře než lidé z města.

Detoxikovat bychom ale měli všichni. Je to přeci jen pro zdraví a to máme jen jedno. Takže něco málo o toxinech.

Toxiny a stres jsou hlavními spouštěcími mechanismy řady chronických civilizačních chorob. Správně provedená detoxikace by nám měla přinést příliv nové energie, také by nás měla zbavit, nebo by měla eliminovat nejrůznější alergické projevy či chronická onemocnění. Dále se nám díky ní zlepší pleť, astma, jaterní onemocnění, artritida a tak dále.

Celer

Naprostá vitaminová bomba je celer. Najdeme v něm celou škálu vitamínů a to vitaminy A, B, C, E, K a dále také minerály jako draslík, hořčík, chrom, sodík, vápník, železo, zinek a jód.

Celer má také velmi povzbuzující účinky na zažívání, neutralizuje volné radikály, reguluje krevní tlak i oběh. Zajímavé je, že nás zbavuje pocitu hladu, nebo stresu, umí totiž perfektně zklidňovat nervy. Na redukční diety je to úplná paráda.

Zvláště pánové by pak mohli ocenit, že se jedná o skvělé afrodiziakum. A jak si jej připravit? Skvělý je obalovaný,a ale to kvůli smažení nedoporučujeme. Raději s i jej uvařte a podávejte s kouskem másla. Případně je skvělé nastrouhat si jej se stejně zdravou mrkví a orestovat na troše olivového oleje. Je to výborná příloha.

Anebo zkuste pomazánku


¼ celeru
½ tvarohu
Sůl
Pepř
2 vejce

Celer nastrouháme, přidáme tvaroh, pokrájená vařená vejce, osolíme, opepříme a pěkně zamícháme.

Petržel

I petržel má vynikající detoxikační a léčivé účinky. Čistí krev a lépe okysličuje buňky v těle.  Jde o velmi silný antioxidant díky obsaženým flavonoidům. Podobně jako mrkev je močopudná a tím zlepšuje funkci ledvin, dobrá je i na zažívání.

Rajčata

Rajská jablíčka jsou také silný antioxidant. Ovšem spoustě lidí nedělají dobře na střeva, pozor by si měli dávat také lidé s atopickým ekzémem. V rajčatech je prospěšný betakaroten a vitamíny C. Je zdrojem draslíku a chromu. Navíc obsahuje velmi mnoho vlákniny, prospěšné na správný chod střev.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Ilustrační foto: pixabay.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip