Babinet.cz  /  Magazín  /  Cestování  /  Maroko je zemí barev a chutí. Vydejte se po stopách královských měst a tradiční kuchyně

Maroko je zemí barev a chutí. Vydejte se po stopách královských měst a tradiční kuchyně

20.1.2020 - redakce Babinet.cz

Když se řekne dovolená v severní Africe, mnohé napadnou státy jako Egypt nebo Tunisko, jenže zájezdy se pořádají i do Maroka. Do země mnoha barev a chutí. Velkou výhodou navíc je, že z Prahy létají do marocké Casablanky přímé spoje, let z Česka tak trvá pouhé 4 hodiny.

Maroko je pro Čechy exotickou zemí, která je téměř za humny a která nabízí odpočinkovou dovolenou. Kromě toho, se ale země pyšní i nejedním královským městem a výtečnou kuchyní. Pojďme se do marockého světa ponořit hlouběji.

Vydejte se po stopách královských měst

Královských měst v Maroku najdete hned několik. Prvním z nich je Marrákeš, město, které se nachází na úpatí Vysokého Atlasu a které je dodnes obestavěno hradbami dlouhými sedm kilometrů. Prozkoumat Marrákeš křížem krážem dá zabrat, i proto nejeden cestopis doporučuje využít k návštěvě města skútr.

Dalšími královskými městy jsou pak města Rabat, Meknes a Fez. Rabat láká na královský palác Mechouar, mauzoleum Mohammeda V. a Hassanovu věž. Ta je ale bohužel dodnes nedokončena, plány však byly veliké, měla být největším minaretem na světě. Město Meknes nechybí na seznamu UNESCO a proslaveno je díky 40kilometrové obranné zdi s dvaceti bránami. Královské město Fez je pak jakýmsi duchovním centrem Maroka.

Zavítejte do města a ochutnejte tradiční marockou kuchyni

Pakliže budete hledat, co vidět v Maroku, jistě vám každý průvodce i cestopis nabídne nespočet míst, které ani za jednu dovolenou nestihnete projít, prozkoumat a zažít. Co byste ale rozhodně neměli při svém poznávání marocké kultury opomenout, je místní kuchyně. Pro tento chuťový zážitek ale budete muset vyrazit do ulic, v hotelovém komplexu se nejspíš tradičních jídel nedočkáte.

Skutečnou lahůdkou je tajine. Jídlo berberů se připravuje ve stejnojmenné keramické nádobě s pokličkou a jedná se o dušený pokrm z masa a zeleniny, které je ozvláštněno velmi kořeněnou omáčkou. Tajine může být ale nabízeno v různých verzích, setkat se tak můžete s kuřecím, jehněčím, hovězím a dokonce i rybím masem, místo zeleniny se pak v hrnci občas dusí sladké ovoce.

Mezi další už známější jídla patří kuskus, kebab, polévka harira, saláty z rajčat a oliv nebo bastila. Výborných tradičních pokrmů má země nespočet, není tak divu, že zájezdy do Maroka lákají i na skvělou místní kuchyni.

V Maroku je levněji než v Česku

Maroko našinci teprve objevují, návalů českých turistů se tak není nutné obávat. Navíc ceny zájezdů do Maroka jsou velmi příznivé, a proto ani strach z toho, že vám exotika naruší domácí rozpočet, není na místě. Co se lokálních cen týká, i ty vás potěší, jsou nižší než v Česku. Za poznání zcela jiné kultury tak nemusíte platit majlant a ani létat daleko.

 

ilustrační foto: pixabay.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip