Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Klasika, která chutná: Linecký koláč snadno a rychle

Klasika, která chutná: Linecký koláč snadno a rychle

5.11.2019 - AndreaP.

Linecký koláč se vedle Sacherova dortu řadí k nejznámějším produktům rakouských cukrářů. Však má taky tenhle dort z lineckého těsta plněný marmeládou a na povrchu zdobený mřížkou pojmenovaný podle hornorakouského města Lince za sebou bohatou historii. Existuje na něj velké množství receptů a nejstarší čtyři pocházejí již z rukopisné kuchařky, kterou si roku 1653 psala hraběnka Anna Margarita Sagramosa.

Ingredience:

  • 175 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky, prošlehané + 1 žloutek na potření těsta
  • nastrouhaná kůra z 1 omytého citronu
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli
  • 150 g studeného másla
  • 300 g Linecká směs Hamé
  • 120 g plátků mandlí


Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, přidejte citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujte i chladné máslo nakrájené na kousky. Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.

Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný asi půl centimetru. Přeneste jej do kulaté formy a zlehka jej vmáčkněte. Přečnívající těsto odkrojte a dno propíchejte vidličkou. Těsto potřete lineckou směsí.

Zbylé těsto rovněž vyválejte, pokrájejte na proužky a ty klaďte jeden přes druhý, až vznikne krásná mřížka. Potřete žloutkem a okraj koláče posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip