Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Marinovaná krůtí stehna nadivoko

Marinovaná krůtí stehna nadivoko

10.3.2019 - AndreaP.

Krůtí maso je pokládáno za jedno z nejchutnějších a dieteticky nejhodnotnějších. Má nízký obsah tuku, ale vysoký obsah bílkovin, hořčíku, draslíku a vitamínů ze skupiny B. Krůtí maso nevyžaduje dlouhou přípravu a snadno přijímá chuť koření. Maso z krůtích prsíček má pouze 0,7 % tuku a 24 % bílkovin, v jiných částech těla (např. hřbet, stehna) je tuku poněkud více. Nejtučnější částí krůty je tzv. biskup.

Francouzští labužníci tvrdí, že krůta má devateré maso - v každé části těla je jinak zbarvené a liší se i strukturou a obsahem tuku. Krůtí maso je tradičně oblíbeno hlavně v USA, Velké Británii a Mexiku, stoupá však i jeho obliba v jiných zemích. V USA je pečená krůta, často nadívaná, tradičním svátečním pokrmem na Den díkůvzdání, zatímco ve Velké Británii se již od 16. stol. podává na Vánoce, často s nádivkou z jedlých kaštanů.

Potřebujeme :

  • 4 krůtí stehna
  • 50 g slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 5 drcených jalovčinek
  • 120 g másla
  • 1 velká cibule
  • 2 bobkové listy
  • 50 ml červeného vína
  • vývar
  • pepř
  • nové koření
  • tymián sůl
  • hladká mouka

 

Krůtí stehna prošpikujeme, pokapeme citronem, potřeme česnekem, mletým pepřem a mletým novým kořením, tymiánem, drcenými jalovčinkami, polijeme rozpuštěným máslem a necháme 1-2 dny odležet v chladu.

Potom na zbylém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osolená stehna, opečeme, přidáme bobkový list, podlijeme vínem či vývarem a dusíme přikryté v troubě doměkka.

Měkká stehna vyjmeme, šťávu rozmixujeme, mírně zaprášíme moukou, povaříme a přelijeme přes krůtí stehna.

Podáváme s hranolky.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip