Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Piškotová roláda s něžnými květy

Piškotová roláda s něžnými květy

6.4.2016 - redakce Babinet.cz

Piškotovou roládu si úplně zřetelně vybavuji, ač je to vzpomínka z poloviny minulého století. Maminka ji dělala tlustou jako peřinu. V ještě teplé roládě se rozpouštěla černorybízová marmeláda a kapala mi na nedočkavé prstíky. Možná tato delikatesa roste vzpomínkovým romantismem do monumentálních rozměrů, dnes už z těch pár vajec takhle vysoké těsto neudělám. Recept nicméně pokládám za geniálně jednoduchý a vstřícný k různým náplním.

Pro 6 osob nebo 3 chlapce v růstu

150 g polohrubé mouky

150 g pískového cukru

5 vajec

2 lžíce holandského kakaa

5 dl šlehačky

50 až 70 g fialek

moučkový cukr do šlehačky a na ozdobu dle chuti

Postup

Zapněte troubu na 200 °C a nechte předehřívat.

Vejce ušlehejte s cukrem a s kakaem do pěny a opatrně vmíchejte mouku.

Vyložte plech pečicím papírem, rozprostřete na něj těsto a lehce rozhrňte, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník.

Pečte zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné.

Korpus vytáhněte z trouby, jakmile bude na povrchu lehce růžový. Při delším pečení ztvrdne a špatně se roluje.

Teplou placku zarolujte i s pečicím papírem, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

Šlehačku lehce oslaďte a vyšlehejte do tuha. Když se ale rozhodnete vynechat cukr, lépe vynikne subtilní chuť fialek.

Rozmotejte korpus, potřete jej šlehačkou a rovnoměrně posypte většinou fialek. Něco si odložte na ozdobu. Znovu srolujte a nechte vychladnout v lednici. Před podáváním ozdobte zbylými květy, případně posypte moučkovým cukrem.

Tipy a triky

Příště použijte červené primule, okvětní plátky výrazné růže svraskalé, zajímavě zbarvené květy plamenky latnaté, křehké květy pupalky, snítky chrpových květů.

Můžete vynechat kakao. Při použití chuťově méně výrazných květů přidejte do šlehačky vanilkový extrakt, vodu z pomerančových nebo jiných květů. Ani přeliv z červeného ovoce tomuto moučníku rozhodně neuškodí.

-----------------

Kytky k jídlu?

Kytky jsou nejen krásnou ozdobou, ale mohou být i příjemným doplňkem našeho jídla. Věděli jste, že se fialky dobře snášejí i se slanými pokrmy? Naservírujte si na talíř zeleninu od kořene až po listy a planě rostoucí bylinky. Notes Květinové kuchařky od Jany Vlkové přináší větší požitek ze sběru bylin i dřevin. Poznáte kolik dobrot uchovává v sobě louka a že seno je dobré k masu.

Jana Vlková je expertka na jedlé kvítí a býlí. Na Univerzitě Karlově vystudovala ekologii a žurnalistiku. Své dvě vášně – vaření a květiny – spojila do Květinové kuchařky. Autorka pořádá o rostlinkách přednášky a semináře v přírodě. Zde zájemcům ukazuje, jak je sbírat a poté je využít v kuchyni.

V Notesu Květinové kuchařky radí , kam se vypravit  za vhodnými rostlinami a kdy je pro sběr nejlepší doba. Notes je i praktický ,můžete si ho přibalit do svého zavazadla  až vyrazíte na květinovou  výpravu.

Rostliny rostou kdy a kde chtějí. V jednu chvíli je černého bezu plno, pak není nikde k nalezení.

AUDIO: Poslehněte si rozhovor s autorkou Květinové kuchařky Janou Vlkovou.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz