Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Babiččina kulajda. Koprová polévka s vůní a chutí hub

Babiččina kulajda. Koprová polévka s vůní a chutí hub

9.5.2024 - AndreaP.

Lahodná polévka, ať už se týká klasiky v podobě vývaru, oblíbené zeleninové, a nebo jakékoliv krémové je vždy sázka na jistotu. Polévek je nepřeberné množství, a těžko se odhaduje, která je vůbec ta nejoblíbenější. Jednoho adepta, který ale do TOPky jistě patří, vám dnes připomeneme. Je to hustá, bílá polévka našich babiček, spojená s typickou vůní hub, které této polévce dodávají lahodnou vůni a chuť. Už víte, o které je řeč? Ano správně, je to kulajda. Kdo by neznal tuto jihočeskou polévku? Příjemně zahřeje a díky své hustotě také zasytí. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • hrst sušených hub
  • 3 velké brambory
  • nasekaný kopr dle chuti
  • 1 kelímek smetany
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • kmín
  • ocet
  • cukr
  • 1 bobkový list
  • vejce

 

Sušené houby zalijeme cca 1 litrem vody, osolíme a dáme vařit. Po asi 15 minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory spolu s kmínem a bobkovým listem. Vaříme doměkka.

Ve smetaně rozšleháme mouku a vlijeme do vařící polévky, promícháme, přidáme nasekaný kopr a necháme provařit. Dle potřeby dochutíme octem a cukrem.

Nakonec do polévky přidáme nahrubo nasekaná vařená vejce a podáváme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz