Babinet.cz  /  Recepty  /  Diety  /  Medvědí pracny (bezlepkové)

Medvědí pracny (bezlepkové)

15.12.2015 - AndreaP.

Už jste někdy slyšeli o celiakii či bezlepkové dietě? A víte, že celiakií trpí značné % lidí v České republice? Je to chronické střevní onemocnění, dědičné a nevyléčitelné, způsobené vrozenou nesnášenlivostí lepku. U lidí, dětí i dospělých osob, nemocných touto chorobou, dochází působením lepku ke změně povrchu sliznice střeva. Mizí zde klky. V důsledku toho se povrch střeva zplošťuje a s tím se zmenšuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin.

A jelikož se nám mílovými kroky blíží vánoce, přinášíme zde takový mini seriál o bezlepkovém cukroví. Toto cukroví je určeno pochopitelně nejen těmto lidem, kteří musí celoživotně dodržovat dietu, ale všem, kteří chtějí žít více zdravě. Tak tedy pojďme na to ... aneb pečeme bez lepku. Dnes to budou...

Medvědí pracny

  • 60 g bezlepkové mouky
  • 50 g Hery
  • 20 g mletého cukru
  • 20 g mletých ořechů
  • 1 káv. lžička kakaa
  • skořice
  • hřebíček roztlučený
  • na špičku nože prášku do pečiva

 

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme alespoň dvě hodiny odpočinout, ale nejlépe do druhého dne. Těsto plníme do suchých formiček, vysypaných hrubou sojovou moukou, nebo kukuřičnou krupicí. Po upečení necháme vychladnout a pak vyklopíme. Z tohoto receptu připravíme asi 20 kousků cukroví.

A co na nás čeká příště? Těšit se můžeme na perníčky. Pochopitelně bezlepkové.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip