Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Svěží, šťavnaté, zdravé a dokonale červené ... JAHODY

Svěží, šťavnaté, zdravé a dokonale červené ... JAHODY

17.6.2019 - AndreaP.

Postihla vás taky jahodová mánie? Moje jahodové řádění dosáhlo vrcholu v momentě, kdy jsme jahody během jednoho dne v podobě koktejlu posnídali, v knedlících poobědvali a na toustu povečeřeli. Přínos je tedy jasný: vás, čtenáře teď čeká příval jahodových nápadů. Recepty z jahod všude, kde se podíváte :) Jahody jsou lákavé už samy o sobě. Krásně voní, skvěle vypadají a správně zralé ještě lépe chutnají. Když k tomu připočtete jejich astronomický obsah vitamínu C a naopak velmi nízký obsah kalorií, podlehnete jejich kouzlu možná stejně, jako já. Ovocný původ jahod je předurčuje ke sladkému použití, my s nimi ale dokážeme mnohem víc. Ochutit je balzamikovým octem a položit na toust nebo napíchat na špíz společně s kuřetem. I takové variace najdete v našem předchozím článku Svěží a zdraví s jahodami.

V tomto článku se ovšem zaměříme na ryze sladké recepty a nezapomeneme ani na děti. Jahodová párty může začít...

Péťův jahodový shake /3 porce, příprava 10 minut/

  • 450 ml jahod, 250 ml mléka, 2 lžičky cukru moučka

Vše naskládáte do vysoké odměrky, která bývá součástí balení ručních šlehačů a právě tímto ručním šlehačem se sekacím nástavcem jahody s mlékem a cukrem rozmixujete dohladka. Vytvoří se krásně hustá směs, kterou nalijete do vysoké skleničky. Potrpíte-li si na detaily, ozdobíte lístečkem máty a konzumujete. Místo cukru s chutí použijte zdravější javorový sirup!

Jahodové knedlíky /4 porce, příprava 55 minut/

  • 300 g čerstvých jahod, 250 g měkkého tvarohu, 250 g tvrdého tvarohu, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, 60 g másla, 100 g moučkového cukru, 20 g hladké mouky na vál, sůl

Z uvedeného množství připravíte asi 16 malých knedlíků.

Měkký tvaroh smícháme s hrubou moukou, vejcem, špetkou soli a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2 díly a na pracovní desce posypané moukou vyválíme na plátky o tloušťce 3-4 mm. Vykrajujeme kolečka o průměru 9-10 cm, použít můžete třeba větší hrneček. Do každého vložíme jahodu, dobře uzavřeme a zabalíme. Knedlíky vhodíme do vroucí mírně osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Občas je nadzdvihneme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené knedlíky vyjmeme a lehce je roztrhneme. Knedlíky omastíme rozpuštěným máslem, posypeme tvrdým tvarohem a pocukrujeme. Ihned podáváme.

Jahodová pohádka (pro děti jako stvořená) /2 porce/

  • 500 g jahod, 125 ml smetany ke šlehání, 200 g bílého jogurtu, cukr moučka, 1/2 vanilkového cukru, trocha červeného vína (pro děti vynecháme)

Jahody omyjte a rozkrojte na kousky (ponechte si jich několik na ozdobení). Kousky jahod dejte do misky, pocukrujte dle chuti a zalijte dvěma lžícemi červeného vína. Pokud jahody připravujete pro děti, můžete víno klidně vynechat. Smetanu ke šlehání ušlehejte, přidejte vanilkový cukr a jogurt. Znovu trochu prošlehejte a oslaďte moučkovým cukrem dle chuti. Krém nalijte na jahody a vršek ozdobte jednou či dvěma jahodami vcelku nebo případně lístkem meduňky.

Jahodový cheesecake po našem

  • 140 g oblíbených sušenek (BeBe, čajové sušenky, mandlové sušenky,..), 50 g rozpuštěného másla, 350 g sýra Fénix, Lučina nebo tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu, 5 lžíc moučkového cukru, 250 g omytých jahod rozkrojených napůl + asi 5 větších jahod na ozdobu

Sušenky rozdrťte - dejte je do mikrotenového sáčku a paličkou na maso řádně poklepejte a nebo je několika krátkými po sobě opakovanými pulsy rozdrťte sekacím nástavcem mixéru - a smíchejte s máslem. Rukou propracujte. Dno dortové formy o průměru 22 až 24 cm s odnímatelným okrajem vyložte pečícím papírem a celou formu pak důkladně vymažte máslem. Směs ze sušenek naneste na dno dortové formy. Na sušenkovou směs klaďte jahodové půlky. Smíchejte sýr nebo tvaroh s citronovou šťávou, citronovou kůrou (můžete vynechat) a moučkovým cukrem a naneste směs na jahody. Povrch uhlaďte pomocí špachtle. Několik rozčtvrcených jahod rozhoďte po povrchu dortíku a dejte cheesecake ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Cheesecake podávejte dobře vychlazený, ozdobený práškovým kakaem nebo se šlehačkou.

(reedice)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip