Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Dýně Hokkaido s medem a ořechy

Dýně Hokkaido s medem a ořechy

29.9.2014 - redakce Babinet.cz
  • 100 g až 150 g dýně Hokkaido oloupané zbavené semen a nakrájené na kousky
  • kvalitní med v množství dle chuti
  • hrst oříšků podle libosti - vlašské, piniové, kešu,...

Kousky dýně rozhoďte do malé zapékací misky, polijte medem a posypte oříšky. Nechejte zapéct v předehřáté troubě na 160 stupňů Celsia 30-35 minut. My jsme naši dýni lehce oloupali. Není to však nutně potřeba. Hotové porce můžete konzumovat jen tak a nebo vylepšit kvalitním bílým jogurtem - doporučujeme bio a pro tučnější variantu i kysanou smetanu.

.........................

Dýňové variace na mnoho způsobů

Sezona tykví právě vrcholí a zákazníci si rádi vybírají z různých odrůd dýní. Některé jsou vhodné na vaření, jiné jsou určeny pouze pro zkrášlování domovů. Na vydatné dýňové polévky, lahodná rizota a omáčky jsou vhodné odrůdy hokkaido máslová a špagetová. Pro podzimní výzdobu se zase více hodí dýně okrasné. Vyřezání nejrůznějších obličejů a postaviček, které díky svíčce následně rozzáří zahradu nebo terasu, se dá zase lehce zvládnout s maxi dýněmi. Ty budou v prodejnách Tesco k dostání od prvního říjnového týdne.

Dýně jsou v České republice spíše sezónní záležitostí, trvající od začátku září do poloviny listopadu. Právě v této době také vrcholí prodeje, které dokazují, že jejich obliba rok od roku stoupá. Jen v prodejnách Tesco jich zákazníci nakoupí desítky tun. Mezi nejprodávanější patří odrůda hokkaido, která získala své jméno podle japonského ostrova. Jako jediná z dýní se před zpracováním neloupe. Její chuť je podobná chuti pečených kaštanů. „Poptávka po dýni hokkaido rok od roku roste. Již během měsíce září jsme letos prodali na tisíce kusů. Je oblíbená pro svou bezkonkurenční chuť a také pro velmi jednoduché zpracování v kuchyni,“ uvádí Stanislava Mele manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco.

Naopak dýni máslovou, kterou lze snadno rozpoznat díky jejímu hruškovitému tvaru i typické barvě, je při přípravě jídel třeba nejprve oloupat. Úsilí se ale vyplatí. Máslová dýně se hodí jak na polévky, tak na slané koláče nebo rizota. „V posledních letech jsme na prodejní pulty uvedli také dýni špagetovou. Světle zelené žíhané plody váží kolem dvou kil a dorůstají velikosti přibližně třiceti centimetrů. Při tepelné úpravě se tato dýně rozpadá na vlákna připomínající špagety. Odtud pochází její název. Hodí se na přípravu omáček k těstovinám nebo i na dýňové placičky,“ dodává Stanislava Mele.

Tip Tesco: Hledáte-li inspiraci pro zpracování dýní, pak vyzkoušejte zajímavé variace z přehledného receptáře, který je zdarma přiložen ke speciální dýni na vaření. Tesco, cena: 59,90 Kč/kg.

 

Ozdobte si dům i zahradu dýněmi

Oranžové plody mají i další využití. Kromě vitaminy nabitých pokrmů je možné z nich vyrobit jedinečnou dekoraci, ať už do bytu nebo na terasu či zahradu. „V letošní nabídce máme dýně okrasné, tedy menší plody, které jsou určeny pouze pro dekoraci. Zákazníci si jimi rádi zdobí jídelní stoly, kuchyně, obývací pokoje nebo terasy. Koncem října pak velmi stoupá zájem o maxi dýně, ze kterých se lehce vyrobí nejrůznější strašidla pro halloweenský večer. I letos jsou v obchodech Tesco v prodeji tyto dýně společně se šablonami pro vyřezávání,“ uzavírá Stanislava Mele.

 


Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip