Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  AUDIO: Hitem grilovací sezóny jsou sladkovodní ryby

AUDIO: Hitem grilovací sezóny jsou sladkovodní ryby

27.6.2014 - redakce Babinet.cz

Léto je období zaslíbené lehkým pokrmům, jako jsou třeba saláty nebo ryby. Oblíbenou letní zábavou pro mnoho Čechů je grilování a mimo tradičních steaků, krkoviček a klobás, častěji připravujeme i sladkovodní ryby. Nejlépe se na gril hodí pstruzi, siveni nebo kapři. Hlavní jejich výhodou je jejich lehká stravitelnost.

Maso sladkovodních ryb je součástí potravy člověka od pravěkých dob a právě upečená ryba patřila mezi vybrané lahůdky. I dnes stojí za to, dopřát si výtečné maso sladkovodních ryb upravené žárem žhnoucích uhlíků či sálajících kamenů.

Víte, že …

… tradiční výrobek jihočeského rybníkářství, Třeboňský kapr, užívá evropskou známku Chráněné zeměpisné označení od roku 2007? Toto evropské značení umožňuje snadnější orientaci zákazníků v Evropě a bezesporu podtrhuje známou kvalitu jihočeských sladkovodních ryb.

… kapr není jen doménou jižních Čech

S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž města Znojma se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organismy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropské značení Chráněné označení původu.

AUDIO: Jak grilovat sladkovodní ryby poradí ing.Václav Milota ze společnosti Blatenská ryba.

RECEPT

Grilované filety z kapra marinované v limetové šťávě se šalvějí

Suroviny na kapra

4 ks filetů z kapra na kůži (600–800g), nasolíme a popepříme, přidáme limetovou šťávu, olivový olej

Postup:

Marinované filety (naloženy asi 4 hodiny), osušíme a ugrilujeme na rozpáleném grilu po obou stranách. Ihned servírujeme.

Pečené brambory v alobalu

4 brambory (větších rozměrů), 1 polévkovou lžíci másla, sůl, slanina nakrájená na nudličky, cibule nakrájená na plátky, ¼ chilli papričky.

Postup:

Do alobalu nakrájíme veškeré produkty. Zabalíme a ihned pečeme na grilu asi 15 min.

Kapr podle Maďara

Porce kapřího masa osolíme a pokapeme citronem. V misce si smícháme hrubě pokrájená půlkolečka cibule, proužky paprik a měsíčky rajčat spolu s plnotučnou hořčicí a lžící rajčatového protlaku. Vše trochu osolíme. Vzniklou směs vložíme na alobal, na ní poklademe porce kapra, navrch pak dáme, a to je důležité, trochu změklého másla namíchaného se sladkou paprikou. Na hotovou porci patří lžíce kysané smetany.

Sladkovodní ryba ze starého pekáče

Postup:

Porce nebo celé ryby důkladně nasolte včetně kůže a nechte v chladu proležet jednu nebo dvě hodinky. U ryb v celku je prořízněte podél páteře ke hřbetu tak, aby se lépe nasolily a pak udily. Před úpravou je položte na drátěnou mřížku, která se vloží do nějakého starého pekáče nebo kastrolu. Na ni pak skládejte sladkovodní ryby kůží navrch a pod ryby vložte snítky zelených bylinek, třeba šalvěj a stvoly kopru. Pod mřížku nasypte bukové piliny nebo jiné ze dřeva, které jsou vhodné k uzení. K hoblinám pak přidejte hrstku černého čaje a potlučené jalovčinky.

Následně je třeba starý pekáč či kastrol dobře zakrýt poklicí, druhým pekáčem nebo silnějším alobalem a potom už nastává čas samotné úpravy. Můžete pekáč položit na žhavé uhlíky v ohništi nebo na plotnu kamen či sporáku. Dále už jen sledujte, jak se z nádoby ozývá syčení. Podle čichu poznáte, zda se hobliny a piliny příliš nepálí. Štiplavý, bílý kouř je pohroma pro vaše dílo. Piliny je dobré také trochu navlhčit, aby se nepálily, ale opravdu jen doutnaly. Nejlepší způsob je, střídavě piliny zahřívat, a pak pekáč odstavit ze zdroje tepla. Podle velikosti porcí zvolte délku uzení. Nejméně však patnáct až dvacet minut. U pstruhů určitě půl hodiny. Důležitá je pozvolná mírná úprava. Po vyuzení nechte ryby chvilku vydechnout, a pak ještě teplé je servírujte s chlebem, případně lehkým salátem.

AUDIO: Šéfkuchař Radek Šubrt poradí jak si připravit rybí recepty pro grilování.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz