Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Pozvánka: Global Wines Festival zve všechny milovníky vína na 31. 5. a 1. 6. do Prahy

Pozvánka: Global Wines Festival zve všechny milovníky vína na 31. 5. a 1. 6. do Prahy

30.5.2011 - Redakce Babinet

Na přelom května a června připravila společnost Global Wines, největší český dovozce vína, Global Wines Festival - určený pro znalce, ale i širokou veřejnost.

Ve dnech 31. května a 1. června 2011 vždy mezi 13. a 19. hodinou budou moci všichni návštěvníci festivalu v prostorách hotelu Majestic Plaza ve Štěpánské ulici v  Praze ochutnat přes 300 druhů vín.

Pro registrované účastníky, zákazníky společnosti Global Wines a pro ty, kteří provedli alespoň jednu objednávku na e-shopu www.global-wines.cz je vstup zdarma, ostatní si mohou zakoupit za 300 Kč vstupenku na místě. Její součástí je sleva na nákup a ochutnávku značkových vín z celého světa.

„Návštěvníci festivalu si budou moci osobně popovídat se zástupci různých vinařství, dozvědět se zajímavé informace, případně s nimi konfrontovat své názory. Je to i příjemný způsob, jak se seznámit s novinkami ve vinařské oblasti, zkonzultovat dotazy s odborníky nebo výhodně nakoupit kvalitní vína,“ říká Jan Haspekl ze společnosti Global Wines, která festival pořádá.

Návštěvníky  Global Wines Festivalu čeká také doprovodný program ve formě řízených degustací firem Chateau Ste Michelle, Paul Jaboulet, Caliterra, Bersano, Johann Topf, Freixenet a Guy Saget. Festival má za sebou již několik úspěšných ročníků pod původním názvem Festival vín, kde se vystřídalo několik tisíc lidí.

„Letošním Global Wines Festivalem navazujeme na tradici oslav vína a věříme, že účast bude opět hojná. Připravili jsme pro návštěvníky opravdu kvalitní kousky a zajímavé odborníky z předních světových vinařství,“ doplňuje Jan Haspekl.

A na co se konkrétně můžeme těšit? Již zmíněné prémiové vinařství Chateau Ste Michelle s tradicí od roku 1912 je pilířem americké produkce vín. Od počátků preferuje pěstování hroznů přírodní cestou za použití evropských postupů a jako jedno z mála pod sebou sdružuje producenty, kteří se úzce specializují pouze na bílá nebo červená vína.

Chateau Ste Michelle si zakládá na vynikajících vínech z Merlot a Cabernet Savignon, ale také na – pro tuto oblast netypickém – Rieslingu. Další ze jmenovaných vinařství – Paul Jaboulet Ainé – bylo založeno již v roce 1834 a nyní je jedním z nejvěhlasnějších vinařství v oblasti Severní Rhone. Jejích sto hektarů vinic je obhospodařováno s největší možnou péčí a s důrazem na vysokou kvalitu hroznů.  Dominantní odrůdou je Syrah, který velice sensitivně reaguje na terroir a klimatické změny. Nejznámější vinicí tohoto vinařství je pak La Chapelle, která produkuje vína nejvyšší kvality. O její prestiži svědčí i fakt, že La Chapelle 1961 byl zařazen mezi 20 nejlepších vín 20. století. Caliterra je hrdým zástupcem chilských vinařství.

Zdejší vynikající půdní i klimatické podmínky a nejmodernější technologie při zpracování dávají vzniknout nové generaci chilských vín. Vinice jsou kompletně obklíčeny Andami a zabírají přes 1000 hektarů. Vína této značky se vyznačují jedinečným ovocným tradičním základem – nejvíce pěstované jsou zde odrůdy Chardonnay, Cabernet Savignon, Merlot a Carmenére.

Vinice Bersano se rozkládají mezi městy Turín, Asti a Alessandria již od konce 19. století.  Čerstvá, typicky ovocná bílá vína a v „baricích“, vyzrálá vína červená s vyhraněným, ale měkkým ustupujícím taninem, reprezentují novou generaci vín Bersano. Bersano vyrábí typická silná piemontská vína z původních odrůd, zachovávající si tradici a neovlivněná mezinárodními módními trendy. O to více jsou odborníky ceněná.

S vinařstvím Johann Topf se pro změnu přesouváme do Rakouska. Jeho majitel vyznává sympatické hodnoty profesionalismu a lásky k oboru. Pouze organická hnojiva a žádná chemie proti škůdcům, pečlivá práce se surovinou a moderní technologie zpracování hroznů i výroby a školení vín.  Vyrábí se zde zhruba dvacet druhů vín z osmi velmi kvalitních viničních poloh. Můžeme jmenovat například jednu z nejznámějších vinic v oblasti Kamptal - Heiligenstein, kde se rodí nádherné Rieslingy. Nebo polohu Wechselberg, která je svým mikroklimatem přímo předurčena pro Veltlínské zelené, asi nejznámější rakouskou odrůdu.

Značku Freixenet snad ani není třeba představovat. Nejslavnější výrobce sektu typu Cava ve Španělsku dosahuje stejného věhlasu jako největší výrobci v Champagne. Cava je přírodní šumivé víno, které je vyráběno tradiční metodou kvašení v láhvi. Pro jeho výrobu jsou používané typické španělské odrůdy Macabeo, Parellada a Xarel-lo. Dnes je Freixenet největším producentem šumivých vín na světě - v roce 2000 byla celková produkce přes 200 milionů láhví, což představuje polovinu produkce šumivých vín ve Španělsku a téměř 80 % exportu. Každá 20. prodaná láhev šumivého vína na světě nese na etiketě jméno Freixenet, přesto nikdy neztrácí svůj po staletí známý charakter.

Guy Saget, rodinné vinařství, se pěstování vína věnuje již od roku 1790. Nachází se v údolí řeky Loiry, ve vynikající poloze a příznivém mikroklimatu. Vinice jsou osázeny výhradně odrůdou Sauvignon blanc, která se vyváží do celého světa. Více informací o vinařstvích z celého světa se dozvíte také na stránkách www.global-wines.cz.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz