Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Kaštanové puré

Kaštanové puré

15.5.2011 - Redakce Babinet
  • 200 gramů blanšírovaných kaštanů
  • 100 gramů čokolády na vaření
  • 30 ml. smetany na šlehání
  • 130 gramů mascarpone

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, možno s kapkou smetany. Kaštany rozmačkáme úplně najemno až z nich bude hmota..Spojíme s mascarpóne a poté s ušlehanou smetanou.. Dochutíme cukrem. ( můžeme přidat i kapku alkoholu..) Čtěte dál a naučíte se dělat i domácí oplatku!

Püré podávám dvoubarevné a to tak že si vytvořím krém z mascarpóne světlý bez čokolády a kaštanů. Stačí spojit cukr, mascarpóne a šlehačku. Domácí oplatka Smícháme hladkou mouku, cukr krystal, sezam, smetanu a nadrcená např. vlašská jádra. (můžeme přidat na drobno kandované ovoce ci jiné ořechy). Rozetřeme na plech a pečeme při 180 stupních. Po ztmavnutí vyndáme, nakrájíme na plátky a tyto plátky omotáme okolo sklenice ci válečku. Na konci spojíme přimáčknutím a necháme vychladnout. Měkká oplatka během pár minut ztvrdne, musí se pracovat velice rychle.

  • 60 gr. povoleného másla
  • 100 gr. hladké mouky (nebo může být klidne i hrubá)
  • 140 gr. cukru krystal
  • 100 gr. smetany ke šlehání
  • 50 gr. drcených vlaškých jader špetka soli

Funguje to i když pridáme vejce a med Hmota musí být hustá asi jako krupicová kaše. Rozetřeme na plech a pečící papír na tenkou vrstvu. Po zmavnutí nakrájíme rádlem proužky, které omotáme okolo např. kulaté sklenice.

Na jinou ozdobu mužeme vytvarovat jakékoli tvary dle fantazie a dostupných pomůcek doma. Pokud při tvarování koleček zbývající plátky ztvrdnou, stačí je dát na cca 4 minutky zpět do trouby. Opět změknou a mužeme motat dál :) Důležité je konce k sobě silně pritisknout, aby se hmota slepila a vzniklo kolo.

Recept nám poskytl šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy, pan Hynek Vávra. Potěšení na Baště Výjimečně malebné prostředí, romantická terasa, milá obsluha a skvělá kuchyně. Takové jsou hlavní přednosti oblíbené restaurace Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy, která svým hostům slouží již dlouhých třináct let.

Už první chvíle návštěvy Hliněné bašty přinášejí mimořádný zážitek. Restaurace je totiž z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k malému, romantickému rybníčku. Při vstupu do restaurace navíc nemůžete minout dvě velká akvária s humry a langustami. Zatímco humři jsou v Česku již běžně k mání, langusta stále zůstává malou gurmánskou raritou (podává se zapečená se sýrovou krustou a limetkovým máslem).

Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz. Ale nejdůležitější je samozřejmě kulinářská nabídka. Z poměrně rozsáhlého jídelního lístku si vybere úplně každý. Hlavní důraz je kladen na čerstvé ryby v nejrůznějších úpravách. Výtečný je například steak z tuňáka, který se připravuje v hliněné peci, mořský jazyk či halibut.

Za zkoušku stojí i pikantní krevety či nezvyklá kombinace lososového tataráku, který je podáván s bramboráčky. Restaurace sází na domácí produkty a řadu věcí, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Proto v denní nabídce najdete také celou řadu sezónních pokrmů – na jaře zde například nechyběla jídla z lahodného chřestu či vynikající pečené kůzlečí maso. Zajímavostí jsou jídla z bizoního masa, které v Česku nabízí jen minimum restaurací.

Milovníka neotřelých kombinací jistě osloví biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi, odpůrci experimentů si mohou pochutnat na jehněčím či zvěřině. Zdejší vyhlášenou kuchyni, která je dílem majitele a současně i šéfkuchaře Hynka Vávry, doprovází široká nabídka českých, moravských a francouzských vín.

V restauraci Hliněná bašta vládne až neuvěřitelně pohodová atmosféra. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

Tip redakce: Jestli si chcete opravdu užít kulinářský zážitek, tak neotálejte a vyražte do Hliněné bašty třeba na nedělní oběd. Opravdu to nemá chybu!!

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz