Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Žabičky na blátě

Žabičky na blátě

4.5.2011 - Redakce Babinet
  • cca 800 g  listového špenátu
  • 1 větší cibule
  • cca 100g máslo
  • cca 50g máslo na jíšku
  • cca 1 lžíce hl.mouky na jíšku
  • cca 120ml mléka
  • cca 120ml smetany
  • cca 2 až 3 stroužky česneku
  • 1 žloutek do špenátu
  • celá vejce dle počtu žabičkek
  • paprika a kukuřice na ozdobu

Špenát očistíme od případných kořínků a nehezkých listů, nasekáme nadrobno, propereme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme také nadrobno a necháme zesklovatět na másle. Přidáme špenát, zalijeme vodou tak, aby byl špenát ponořený a dusíme. Připravíme si jíšku, kterou ještě zatepla rozšleháme v hrnečku, kde si smícháme mléko a smetanu. 

Celou směs přidáme ke špenátu. Vmícháme také utřený česnek se solí a žloutek. Mícháme do zhoustnutí. Kvůli žloutku ještě minimálně 5 minut. Na "bláto" pak musíme usadit žabičky, které vytvoříme s uvařených vajec natvrdo. Seřízneme mírně spodek, aby žabka lépe seděla. Vyřízneme pusu a vložíme kousek červené papriky, stejně tak špičkou nože nařízneme otvory pro oči a vložíme zrna kukuřice.

Pak už jen stačí žabky usadit a talíř dozdobit. Dobrou chuť.

Tento recept vyhrál v naší soutěži hlavní cenu - nádobí Fagor . Oceněn za jeho nápaditosti, vtipný název a hlavně za motivaci pro děti, které ho jistě budou nejen rády budou připravovat, ale i konzumovat.

Autorkou je paní Lenka Cacková ze Štěpánova nad Svratkou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz