Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Italská večeře s Guspe

Italská večeře s Guspe

9.7.2007 - Redakce Babinet

Pod tíhou nákupu a horkého letního večera jsem sunoucí se domů dostala konečně nápad, co provést s tou nevyčíslitelně těžkou dýní, kterou mi předešlý víkend darovali prarodiče. Konec konců, už pěknou chvíli zanedbávám oblíbenou italskou kuchyni, proč tedy nesáhnout po inspiraci do jižních krajů a nepřipravit tykev po italsku? Abychom si rozuměli, dýně mého dědečka nejsou žádné buclaté, oranžové krásky Lenky Požárové, ale podlouhlé jemně zelenkavé válce, pěstované především za účelem krmení domácí drůbeže. Jejich slupka je tvrdá a dužina pevná. A právě jeden takový - jinak zcela nevýrazný - dýňový váleček se měl stát základem naší italské večeře.

Stačilo jen pořídit ty správné suroviny. K tomu jsem si vyhlídla brněnské lahůdkářství Guspe. Kdo po očku sleduje zápisník pana Cuketky, jistě tuší, že půjde o pěkně gurmánskou záležitost :) "Guspe - labužníkův ráj" hlásá webová stránka obchodu. Že tomu tak vskutku je, se přesvědčíte hned při první návštěvě. Příjemná obsluha tohoto schovaného, útulného brněnského lahůdkářství vás nenechá ani chvíli pochybovat o kvalitách nabízeného zboží a s klidem vám vybrané pochoutky nabídne k ochutnání. Jak v Guspe pochodil pan Cuketka (textově i fotograficky) najdete v jeho zápisníku. Mým cílem zde byla lehká italská večeře a tedy především: těstoviny, pancetta a parmezán.  

PANCETTA... ... je italská slanina - vyzrálý vepřový bok (někdy uzený za studena), vhodný k přípravě omáček na těstoviny, špikování masa aj., zraje minimálně 45 dní. Pancettu v českých poměrech často nahrazujeme anglickou slaninou. Pravá pancetta je však jako základ pro italskou kuchyni prostě nenahraditelná a navíc cenově vcelku dostupná. Ovšem ne všude je k dostání, pokud tedy pancettu něčím nahradit, pak raději plátky uzeného boku.  

PARMIGIANO REGGIANO... ... je parmezán - italský sýr typu grana vyrobený z nepasterizovaného kravského mléka krav, které jsou údajně krmené jen zelenou trávou nebo senem. Disponuje hutnou a slaně šťavnatou chutí. Tady je cena už poměrně vyšší - Guspe nabízí Parmigiano reggiano za 590 Kč/kg. Na dvě porce těstovin vám ale bohatě stačí 50g a na těch investovaných 29,50 Kč vaše chuťové buňky rozhodně nezapomenou! Nákupem parmezánu a jeho správnými kvalitami se zabýval náš starý známý pan Cuketka. Pojednání o parmezánové čerstvosti a tradičně vyšších pražských cenách k náhlédnutí zde. I parmezán lze v českých podmínkách nahradit. Velmi slušnou alternativou jsou Grana Padano a nebo Gran Moravia. Oba prodávané už strouhané v sáčcích, v chladících boxech mezi sýry.  

FUSILLI... ... extra kvalitní domácí italské těstoviny Gragnano z tvrdozrnné pšenice sušené 2 dny (oproti průmyslovým 2 hodinám). Co dodat...  

  • Těstoviny s dýní /2 porce/

180 g suchých těstovin (farfalle, penne, fusilli, radiatori), 50 g pancetty nebo uzeného bůčku, 100 ml smetany ke šlehání, 1 dl suchého bílého vína, 1 dl vody slité ze špaget + navíc 1 naběračka, 2 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu (nahradit můžete sýrem Grana Padano či Gran Moravia) + další 2 lžíce parmezánu na posypání, 2 lžíce nakrájené petrželky, sůl, pepř, 800 g syrové tykve, lžíce olivového oleje, 2 nadrobno nakrájené středně velké cibule, špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku Z tykve odstraníme semena. Dužninu oloupeme a nadrobno nakrájíme. Přivedeme k varu ve velkém hrnci slabě osolenou vodu. Přidáme těstoviny, znovu přivedeme k varu a vaříme podle návodu na obalu (obvykle 8-10 minut) tak, aby těstoviny byly "al dente" tedy "na skus". Těstoviny slijeme a tekutinu si uchováme. V menším hrnci nebo pánvi se silným dnem rozehřejte olivový olej, přidáme nasekanou cibuli a špetku soli. Cibulku osmahneme a přidáme na kousky nakrájenou pancettu, kterou opečeme. Přidáme tykev a ochutíme muškátovým oříškem, osolíme, zakryjeme a chvíli podusíme. Zamícháme a podlijeme vínem a vodou ze špaget, přikryjeme a dusíme na mírném ohni, dokud se tekutina téměř neodpaří a tykev změkne. Občas zamícháme. Přilijeme smetanu, nasypeme 2 lžíce strouhaného parmezánu a petrželku, osolíme a opepříme. Hustotu omáčky můžete regulovat přidáním naběračky vody slité z těstovin. Hotovou omáčku navršíme na kopeček těstovin, posypeme parmezánem a petrželkou a ihned podáváme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz