Lotrinský slaný koláč
18.11.2005 - Redakce Babinet
Těsto:
- 250 g pšeničné mouky
- 1 žloutek
- 4 lžíce vody
- 125 g másla
- sůl
Náplň:
- 80 g ementálu
- 120 g slaniny
- 125 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 1 žloutek
- sůl
- pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- trochu kondenzovaného mléka
Mouku prosijeme. Přidáme žloutky, sůl, vodu a na malé kousky nakrájené máslo. Vše dobře propracujeme hnětačem nejprve na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni do hladkého těsta. Těsto vyválíme do placky o něco větší, než je dno rozevírací formy (o průměru 28 cm) a vložíme do vymaštěné formy. Těsto na okrajích zdvihneme asi o 2 cm výše a několikrát propícháme vidličkou. Formu dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia a předpečeme asi 15 minut. Sýr zatím nakrájíme na tenké nudličky, slaninu na kostičky a rozškvaříme ji. Pak vmícháme sýr, smetanu a vejce. Osolíme a opepříme, okořeníme mušk. oříškem. Náplň rozprostřeme na předpečené těsto, dáme do trouby a pečeme při 200 stupních Celsia asi 25 minut. Koláč podáváme teplý. K tomuto pokrmu se hodí víno polosuché růžové např. Rosé d´Anjou.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)