Babinet.cz  /  Recepty  /  Divočák se sladkokyselou omáčkou po římsku

Divočák se sladkokyselou omáčkou po římsku

29.11.2005 - Redakce Babinet
  • 1 kg masa z divočáka
  • 50 g cibule
  • 30 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 0,2 l octa
  • 0,2 l vody
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • snítka tymiánu
  • 7 kuliček pepře
  • 2 lžíce sádla
  • 50 g slaniny
  • 50 g šunky
  • 0,2 l červeného vína
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhané čokolády
  • 2 lžíce rozinek
  • špetka muškátového květu
  • ocet
  • 1 lžíce spařených
  • oloupaných a pokrájených mandlí,
  • 5 sušených švestek
  • 5 kandovaných višní
  • kousek citronové kůry
Očištěné maso z divočáka dáme do hluboké porcelánové mísy. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na plátky a povaříme s vodou, octem, bobkovým listem, tymiánem, hřebíčkem, celým pepřem a necháme vyhchladnout. Potom marinádu přelijeme na maso a necháme 24 hodin v chladu. Druhý den maso a zeleninu vyndáme a necháme okapat a na sádle, rozkrájené slanině a šunce vše opečeme, přilijeme víno, osolíme, opepříme a za občasného podlití vodou dusíme do měkka. Měkké maso vyndáme. Mezitím dáme na pánev cukr, drobně nakrájený česnek a za stálého míchání zahřejeme. Jakmile cukr začně hnědnout, přidáme čokoládu, špetku muškátového květu, přilijeme šýávu z masa, chvilku povaříme, šýávu propasírujeme, sebereme z ní přebytečný tuk, dochutíme octem, pepřem a chvilku povaříme. Podle potřeby můžeme zahustit. Potom do omáčky přidáme oprané spařené rozinky, spařené, oloupané a nakrájené mandle, přeme namočené, vypeckované a nakrájené švestky, višně a kousek citronové kůry. Maso vložíme zpět do omáčky, dobře prohřejeme a podáváme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz