Babinet.cz  /  Recepty  /  Ryba zapékaná s brambory

Ryba zapékaná s brambory

22.11.2005 - Redakce Babinet
  • 1 malé čínské zelí
  • 1 cibule
  • 2 rajačata
  • 2 lžíce oleje
  • 2 plátky starého celozrnného toustového chleba
  • 50 g parmezánu
  • 750 g plátků ryby (filé, okoun)
  • sůl
  • pepř
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 1/8 l studeného zeleninového vývaru
  • 100 g zahuštěné smetany
Na brambory:
  • 500 g masitých bramborů
  • 4 lžíce zeleninového vývaru
  • 1 svazek pažitky
  • sůl
  • kayenský pepř
  • 1 lžíce másla
Na zapečení nakrájíme na nudličky očištěné, osušené a omyté čínské zelí. Oloupanou cibuli jemně nasekáme. Rajčata krátce vložíme do horké vody, vyjmeme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej. Vložíme cibuli a necháme namírném ohni zesklovatět. Přidáme čínské zelí a za stálého míchání na středním ohni dusíme asi 1 minutu. Odložíme na talíř a necháme trochu vychladnout. Toustový chléb a parmezán rozmělníme. Plátky ryby poskládáme vedle sebe do vymaštěné nízké zapékací formy, osolíme a opepříme. Z omytého citronu tence odkrojíme zhruba 5 cm dlouhý kousek kůry, jemně jej nasekáme a rozdělíme na rybu. Vylisovanou citronovou šťávu a smetanu rozmícháme v zeleninovém vývaru. Na rybu položíme a nejprve vrstvu čínského zelí, potom vrstvu rajčat a zalijeme směsí smetany se zeleninovým vývarem. Formu vložíme na střední lištu do studené trouby. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia a zapékáme asi 30 minut. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Vložíme je do hrnce s přisoleným zeleninovým vývarem, přivedeme k varu, přikryjeme a dusíme na středním ohni 15 minut doměkka. Omytou a osušenou pažitku drobně nakrájíme. Uvařené brambory okořeníme špetkou kayenského pepře, zamícháme pažitku a máslo. Podáváme k zapečené rybě.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz