Babinet.cz  /  Recepty  /  Domácí majonéza

Domácí majonéza

12.12.2005 - Redakce Babinet
  • 2 žloutky
  • 20-25 dkg oleje
  • sůl
  • 2 lžíce tekutiny na rozředění
  • na špičku kulatého nože cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo octa podle chuti
Na tření vezmeme porcelánovou misku, dlouhou cukrářskou metlu nebo drátěnou spirálovou vařečku. Především dobře oddělíme žloutky od bílků; žloutky dáme do misky, přidáme špetku soli a metlou je dobře rozšleháme. Za stálého šlehání začneme přidávat olej, nejprve po kapkách a každou kapku dobře a rychle zašleháme. Teprve když majonéza začíná mírně houstnout, můžeme lít olej tenkým praménkem. Když majonéza zhoustne natolik, že při tření zůstává nabalena na metle, máme základní majonézovou hmotu, kterou ředíme citronovou šťávou, octem a vodou nebo mlékem. Hotovou majonézu přiměřeně dosolíme, je-li třeba okyselíme, okořeníme a zjemníme přidáním špetky cukru.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz