Somlói galuska
Piškotové dortíky: 6 žloutků, 6 bílků, 6 lžic cukru, 6 lžic mouky hrubé, vanilkový cukr, 2 vrchovaté lžíce kakaa
Ořechový krém: 100 g másla, 100 g vlašských ořechů pomletých, 200 ml mléka, 1 vrchovaté lžíce cukru, 1 lžíce rumu, 1 vrchovatá lžička mouky, hrst rozinek namočených v rumu
Čokoládový krém: 200 ml mléka, 1 vejce, 1 vrchovatá lžíce cukru, 100 g másla, 1 vrchovatá lžička mouky, 2 vrchovaté lžíce kakaa
Ozdoba: 30 0ml šlehačky, 100 ml mléka, 1 lžíce rumu, 100 g cukru, 2 lžíce kakaa
Vymazat a moukou vysypat dvě čtvercové, nebo obdélníkové formy. Rozehřát troubu na 180°C.
Dobře našlehat žloutky s cukrem, až jsou pěnivé a husté. Našlehat z bílků tuhý sníh. Lehce ho vkládat do žloutkové směsy zároveň s moukou.
Rozdělit těsto na dvě části. Do jedné zamíchat kakao a do druhé vanilkový cukr. Každé těsto dát do jedné formy a upéct po 15 min., až jde od formy. Vyklopit je na mřížku a nechat vystydnout.
Připravit ořechový krém. V kastrolku smíchat máslo, ořechy, mléko, cukr, rum a mouku. Přivéct do varu za stálého míchání a odstavit z ohně, nechat vystydnout. Potřít jeden piškot timto krémem, posypat hrozinkama a položit druhý piškot nahoru.
Připravit čokoládový krém. V kastrolku smíchat mléko s mašlehaným vejcem, máslem, cukrem, moukou a kakaem. Zahřívat za stálého míchání, až krém zhoustne. Nesmí se však vařit! Nechat krém trochu vychladnout a nalít na dort.
Nakrájet dort na malé čtverečky, poskládat na moučníkový talíř a polít smíchaným mlékem s 50g cukru a rumem. Ušlehat šlehačku a ozdobit zákusek.
Před podáváním smíchat 2 lžíce kakaa s 50g cukru a trochou vody. Polít tím šlehačku.
Poznámka: Somlói galuska /čti: šomló galuska/ je maďarský tradiční dezert, ke kterému se nejlépe hodí podávat Capuccino, Somlói furmint nebo Debroi hárslevelu.
Další recepty
-
Nadýchaný hrníčkový perník. Jednou vyzkoušíte a už nikdy neodoláte!
Perník je na přípravu velmi rychlý, a co se náročnosti týče, řadí se mezi ty...
-
Tradiční selský tatarák s olomouckými tvarůžky
Olomoucké tvarůžky jsou moravským zrajícím sýrem, který se vyrábí z...
-
V jednoduchosti je krása! Připravte si zelný salát s jablky
Zelí je významnou součástí našich kuchyní a nabízí mnoho možností, jak ho...
-
Tento osvěžující nepečený dezert zvládne každý! Zakysanka s jahodami nikdy nezklame
V obchodě i na trzích jsou již k dostání šťavnaté červené jahody, což je ideální doba...
Oblíbené recepty
- Oblíbený recept našich babiček? Pampeliškový sirup, který nesměl chybět v žádné domácnosti
- Stonky plné chuti: Rebarbora jako inspirace pro každého kuchaře
- Zapečené brambory aneb rychlý a sytý pokrm za pár korun
- Zamilované kuře: Neodolatelný recept pro májovou romantiku
- S novinkou značky Panzani připravíte excelentní jídla. Vyzkoušejte pár receptů
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)