Babinet.cz  /  Recepty  /  Drážďanská vánoční štola

Drážďanská vánoční štola

10.12.2005 - Redakce Babinet
Suroviny pro 2 kg štoly:
  • 750 g polohrubé mouky
  • 275 g másla
  • 90 g cukru
  • 75 g droždí
  • 185 g vlažného mléka
  • 500 g rozinek
  • 75 g sladkých sekaných mandlí
  • 20 g hořkých sekaných mandlí
  • 70 g kandovaných citronů
  • 15 g kandovaných pomerančů
  • citronová kůra z poloviny citronu
  • špetka soli
  • 1/2 tyčinky vanilky
  • na špičku nože skořice
  • mletého kardamonu
  • mletého muškátového květu
  • 30 g rumu
Na vál nasypeme trochu mouky a do středu vytlačíme důlek. Přidáme droždí, trochu mléka, cukr a vymícháme lehké těsto. Necháme chvilku vykynout. Poté přidáme zbytek mouky, zbytek mléka a na kousky nakrájené máslo. Zpracujeme na pevné těsto. Těsto dobře prohněteme a "natlučeme" hřbetem ruky. Pak necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Zatím smícháme ostatní přísady. Pak všechno prohněteme s těstem. Znovu necháme asi 20 minut kynout. Pak zformujeme těsto do tvaru štoly (nebo do 3 malých štol). Tlustým dřívkem nebo ručně vytlačíme 2 podélné žlábky. Položíme na plech pokrytý vymaštěným pergamenovým papírem a pečeme v předehřáté troubě za mírné až střední teploty asi 35 až 50 minut. Po vychladnutí štolu bohatě potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem. Štola by měla být stará alespoň 2 - 3 týdny.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz