Babinet.cz  /  Recepty  /  Citrónový bochníček

Citrónový bochníček

28.11.2005 - Redakce Babinet
  • 225 g polohrubé mouky
  • 140 g másla
  • 3 vejce
  • 180 g tvarohu
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 180 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • 0,5 dl mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je proto alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Pokud nemáte papírovou formu, vymažte jinou tukem a vysypte hrubou moukou (použít můžete například formu na biskupský chlebíček). Žloutky a bílky oddělte. Žloutky utřete postupně s cukrem, máslem a nakonec s tvarohem, mlékem a rumem. Přidejte trochu najemno nastrouhané citronové kůry. Nakonec vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rychle promíchejte. Bílky ušlehejte na sníh, přidejte vanilkový cukr a ještě chvíli šlehejte. Směs zamíchejte opatrně do těsta. Připravené těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do bochníčku bude suchá. Mezitím připravte polevu: vymačkejte šťávu z půlky citronu a přeceďte přes jemné sítko, smíchejte se 2 lžícemi moučkového cukru. Po vytažení z trouby ještě propíchejte bochníček špejlí a mírně zchladlý přelijte citronovým sirupem. Ozdobte citronovou kůrou. Do těsta můžete pro zpestření vmíchat hrst rozinek předem namočených v rumu nebo ve vodě.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz