Babinet.cz  /  Recepty  /  Rybí polévka vánoční

Rybí polévka vánoční

29.11.2005 - Redakce Babinet
  • 1-2 hlavy kapra
  • 1 porce z ocasu
  • 1 cibulka
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 bobkový list
  • 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny
  • 2-3 lžíce zmrazeného hrášku, či sterilovaný hrášek
  • mlíčí a jikry z ryby
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátového květu
  • sůl
Z kapřích hlav odstraníme žábry a oči, omyjeme je a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, pokrájenou sibuli a sůl a vaříme asi 20 minut. Pak hlavy vyndáme a vývar scedíme a necháme v teple. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dožluta. Vmícháme mouku, krátce ji osmahneme i se zeleninou, zalijeme vodou a vývarem z rybích hlav a přivedeme k varu. Mlíčí a jikry vložíme do menšího kastrůlku, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme asi 15 minut. Pak vodu scedíme do polévky, jikry a mlíčí pokrájíme a přidáme do polévky také. Vsypeme ještě hrášek, ochutíme muškátem a vložíme maso obrané z hlav. Polévku ještě krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, ochutíme polévkovým kořením a podáváme s kostičkami housky na másle osmažené.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz